Un fost membru forțelor speciale din SUA, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Data publicării:
peter debbins
Foto: wikipedia.org

Peter Debbins, un fost ofițer al „Beretelor verzi”, unitate a forţelor speciale americane, a fost arestat vineri şi pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA.

Peter Debbins, în vârstă de 45 de ani, riscă să facă închisoare pe viaţă dacă va fi condamnat. El ar fi oferit informaţii secrete ruşilor timp de zece ani.

Mama căpitanului Debbins s-a născut în fosta URSS, iar el s-a căsătorit cu fiica unui ofiţer militar rus pe care a cunoscut-o în oraşul Celiabinsk în anii 90. Cunoştea limba rusă şi făcea vizite constante în Rusia, unde agenţii secreţi din GRU (serviciul de informații al armatei ruse) l-ar fi recrutat, relatează Mediafax.

„Debbins şi-a încălcat jurământul de ofiţer al armatei americane, a trădat forţele speciale şi a pus în pericol securitatea naţională a ţării noastre, dezvăluind informaţii clasificate ofiţerilor ruși de informaţii, oferind detalii despre unitatea sa şi identificând membrii echipei forţelor speciale pentru serviciile secrete ruse în perioada în care activa ca spion. Ţara noastră şi-a pus cea mai mare încredere în acest inculpat şi el a profitat de această încredere şi a folosit-o drept armă împotriva Statelor Unite”, a declarat procurorul general-adjunct al SUA, John Demers.

S-a declarat „fiu al Rusiei”

Potrivit justiţiei americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut în SUA dintr-o mamă rusoaică, a fost racolat de Moscova în 1996, încă dinainte ca el să intre în armată. În timpul vizitelor sale la Celiabinsk, el s-a întâlnit cu agenţi ruși, pe care i-a asigurat că este „un fiu al Rusiei” şi pro-rus din punct de vedere politic.

În anul următor, Debbins - care avea numele de cod Ikar Lesnikov - s-a căsătorit că iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar. În același an a intrat în armata americană.

După câţiva ani, el a anunţat Rusia că ar dori să părăsească armata, însă a fost încurajat să intre în forţele speciale americane, scrie Agerpres.

Ultimul contact cu Rusia menţionat în actul de inculpare datează din 2011, când Debbins informează că se va muta să locuiască la Washington.

Potrivit profilului său LinkedIn, el a început de atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii.

Fostul militar de 45 de ani, arestat în Virginia. „Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă din partea unui ofiţer al armatei a foştilor săi camarazi şi a ţării”, spune Alan Kohler, oficial al FBI.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri