Un senator republican îi cere lui Donald Trump să demisioneze: „Cred că cea mai bună soluție e să plece cât mai curând”

Data publicării:
Președintele american în exercițiu, Donald Trump.
Președintele american în exercițiu, Donald Trump. Foto: Getty Images

Senatorul republican Pat Toomey i-a cerut preşedintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, să demisioneze, în contextul pregătirilor pentru declanșarea procedurii de destituire a sa, relatează Mediafax.

Cred că cea mai bună soluție pentru ţara noastră este ca preşedintele să demisioneze, să plece cât mai curând posibil. Sunt conştient că acest lucru nu este probabil, dar cred că ar fi cel mai bine, a spus senatorul republican Pat Toomey, într-un interviu acordat postului NBC, citat de Reuters.

Cred că preşedintele a comis delicte pasibile de inculpare în vederea demiterii, a afirmat el într-un alt interviu, acordat postului Fox News.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut congresmenilor democraţi că revină rapid la Washington pentru declanşarea procedurii inculpării preşedintelui Donald Trump în vederea demiterii.

Vom iniţia întrunirile cu membrii Camerei Reprezentanţilor şi cu experţii constituţionali. Vă îndemn să fiţi pregătiţi să reveniţi la Washington, a spus Nancy Pelosi, citată de publicaţia The Hill.

Vineri, Pelosi i-a cerut lui Trump să demisioneze, exprimând temeri privind deciziile acestuia în ultimele zile ale mandatului, inclusiv asupra riscului lansării unui conflict militar. Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, Nancy Pelosi îi cere preşedintelui Donald Trump să se retragă de la putere imediat şi de bună voie, avertizând că, în caz contrar, riscă să fie vizat de o nouă procedură de demitere.

Pelosi a subliniat că procedura inculpării va fi lansată de Camera Reprezentanţilor săptămâna viitoare, dacă Donald Trump nu demisionează sau nu va fi suspendat din funcţie de vicepreşedintele Mike Pence, prin invocarea Amendamentului 25.

Acum aproape 50 de ani, după ani în care l-au susţinut pe preşedintele lor care nu respecta legile, republicanii din Congres îi spuneau în sfârşit preşedintelui Nixon că era vremea să se retragă. Astăzi, în urma acţiunilor periculoase şi insurgente ale preşedintelui, republicanii din Congres trebuie să urmeze exemplul şi să îi ceară lui Trump să se retragă, imediat, a scris ea.

Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său, Joseph Biden, dar va permite transferul ordonat al puterii. Donald Trump este acuzat că şi-a instigat susţinătorii că pătrundă cu forţa în sediul Congresului. Violenţele produse la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedură de impeachment în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri