Vaccin anti-coronavirus. Rezultate promițătoare după primele teste pe oameni, anunțate de compania americană Moderna

Data publicării:
Cercetare medicală, analize de laborator
Cercetare medicală, analize de laborator. Foto: Getty Images

Moderna, compania de biotehnologie din Massachusetts care s-a implicat în cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, a anunțat luni că rezultatele preliminare obținute după primele teste de siguranță efectuate pe oameni sunt promițătoare.  Compania intenționează să lansese o testare clinică pe scară largă, în iulie, pentru a vedea dacă vaccinul funcționează într-adevăr.

Imediat după acest anunț, bursa americană a deschis în creștere, iar acțiunile companiei Moderna au crescut cu 30 la sută.

Compania a anunțat că în cazul a opt pacienți care au fost monitorizați timp de o lună și jumătate, vaccinul, administrat în doze mici și medii, a determinat formarea de anticorpi în sânge la un nivel similar sau chiar în cantitate mai mare decât în cazul pacienților care au făcut boala și s-au însănătoșit. Asta ar sugera - dar nu ar dovedi - că vaccinul experimentat de Moderna poate asigura o anumită imunitate.

The Washington Post notează că anunțul companiei Moderna vine la câteva zile după ce unul dintre directorii săi, Moncef Slaoui, a demisionat pentru a deveni cercetător-șef al comisiei instituite de Casa Albă pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin. Tocmai de aceea, oficialul este bănuit de un aparent conflict de interese, pentru că Slaoui are acțiuni la Moderna care valorau peste 10 milioane de dolari înainte de creșterea înregistrată luni pe bursă.

De asemenea, compania a primit 483 de milioane de dolari de la Autoritatea pentru Dezvoltare și Cercetări Biomedicale Avansate, care este o agenție federală. 

Datele făcute publice luni de compania Moderna sunt încurajatoare, dar reprezintă doar un prim pas în lungul proces care precede punerea unui vaccin pe piață. Validarea unui vaccin presupune testarea pe mii de subiecți, urmată de o monitorizare care poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. 

Pe de altă parte, pe plan mondial există o adevărată cursă între mai multe companii farmaceutice pentru găsirea unui vaccin. Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în faza studiilor clinice şi se testează pe oameni, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni și pare să fie în stadiul cel mai avansat

Citiți și: Când va fi creat vaccinul anti Covid-19, va începe lupta pentru cine îl folosește mai întâi. Avertismentul unui expert internațional

Dispută pe cine are prioritate la viitorul vaccin anti-COVID. Reacție dură a Franței: „Nu e negociabil”

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri