Vicepreședintele SUA le cere ţărilor baltice să nu ia în serios declaraţiile lui Donald Trump privind NATO

Data publicării:
Joe Biden - Guliver GettyImages

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită în ţările baltice, le-a cerut marţi liderilor celor trei state să nu ia în serios declaraţiile candidatului republican la preşedinţie, Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite de a apăra aliaţii NATO în faţa unei agresiuni ruse, relatează Reuters, citat de News.ro.

Joe Biden - Guliver GettyImages-1
Foto: Guliver / GettyImages

În cursul vizitei sale în Letonia, Biden a sugerat că Trump, care nu a fost ales niciodată în nicio funcţie, nu înţelege garanţiile de apărare reciprocă din cadrul NATO, cunoscute drept Articolul 5.

Vreau să fie foarte clar pentru toţi oamenii din ţările baltice: ne-am dat cuvântul sacru de onoare, noi, Statele Unite ale Americii (...), faţă de Tratatul NATO şi de Articolul 5”, a spus Biden. „Faptul că uneori auziţi ceva de la un candidat la preşedinţie din celălalt partid (...) nu ar trebui luat în serios”, a adăugat el.

Atât democraţii, cât şi republicanii susţin toate angajamentele asumate prin Tratatul NATO, a dat asigurări Biden, în prezenţa şefilor de stat din toate cele trei ţări baltice.

Este important pentru noi să fim pregătiţi, toate părţile, să ne confirmăm parteneriatul strategic (...) şi suntem siguri că, indiferent de schimbările de după alegerile din Statele Unite, angajamentul lor (...) faţă de NATO, faţă de regiunea baltică, va continua”, a declarat preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, care a vorbit după Biden.

Vizita lui Biden vine pe fondul intensificării tensiunilor cu Rusia în regiune, dar şi al unei nervozităţi în rândul aliaţilor NATO faţă de Trump, care a sugerat că ar putea abandona angajamentele asumate în cadrul Alianţei de a apăra automat toate statele membre.

Lituania, Letonia şi Estonia, cele trei ţări baltice care şi-au câştigat independenţa la începutul anilor 1990, după ce fuseseră anexate de Uniunea Sovietică, se tem că vor fi în prima linie în cazul unui conflict cu Rusia.

Luna trecută, liderii NATO au convenit să desfăşoare forţe militare suplimentare în statele baltice şi în estul Poloniei, dar şi să sporească patrulele aeriene şi maritime, pentru a-şi linişti aliaţii din regiune, îngrijoraţi în legătură cu ameninţarea reprezentată de Moscova.

Rusia prezintă adesea NATO drept un agresor ai cărei membri transferă trupe şi echipamente militare tot mai adânc pe fostul teritoriu sovietic, pe care îl consideră sfera sa de influenţă.

Trump candidează la Casa Albă împotriva democratei Hillary Clinton, care şi-a exprimat angajamentul faţă de NATO. Clinton conduce în sondaje.

Omul de afaceri new-yorkez a declarat că Statele Unite nu vor apăra în mod automat ţările baltice în cazul unei eventuale agresiuni ruse, ci vor analiza mai întâi contribuţia acestor state la Alianţă.

Miercuri, Biden va merge în Turcia, unde se va întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Binali Yildirim, înainte de a vizita Suedia, unde va discuta despre criza solicitanţilor de azil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri