Alegeri SUA - primele rezultate: Democrații preiau controlul în Camera Reprezentanților

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri SUA coada

Republicanii preşedintelui Donald Trump urmează să-şi păstreze controlul asupra Senatului, iar democraţii se îndreaptă spre obţinerea controlului asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi, arată proiecţiile. Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, Reuters văzând rezultatul ca fiind o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump.

Actualizare 7:00. Republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.

Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui.

Citiți și Reacția lui Trump după primele rezultatele la alegeri: „Un imens succes”


Actualizare 1:00. Acum câteva minute, s-au închis urnele pe Coasta de Est. E regiunea care dă startul finalului zilei de vot. În rest, mai sunt şapte ore de vot până la încheierea alegerilor de la jumătatea mandatului, cele care vor decide câtă putere va mai avea Donald Trump.

Toată lumea așteaptă să vadă rezultatul. Deocamdată, marea știre se referă la prezența record. Foarte important, tinerii par să se fi mobilizat în număr extrem de mare. Pentru că americanii au sistemul de votare anticipată, știm că și acolo a fost o mobilizare extraordionara. 35 de milioane votaseră înainte de 6 noiembrie, față de aproximativ 20 de milioane cu doi ani în urmă.

Toată lumea lumea așteaptă să vadă rezultatele acestui „referendum Trump”.


Preşedintele american a încercat să convingă electoratul lăudându-se că primii săi doi ani de mandat coincid cu o performanţă economică foarte bună pentru Statele Unite.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dacă democraţii radicali vin la putere, vor distruge economia şi viitorul ţării noastre. Un vot pentru republicani este un vot pentru continuare prosperităţii noastre extraordinare. MUSCA Programul democraţilor va crea un coşmar socialist.

De partea cealaltă a baricadei, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a făcut campanie electorală pentru democraţi, atacându-l pe actualul preşedinte.

Barack Obama, fost preşedinte SUA: Văd că încep să se trezească oamenii care luau de bune anume progrese făcute, că femeile sunt tratate cu respect, că oamenii nu sunt judecaţi în baza culorii pielii sau a numelui de familie, că ne aşteptăm la decenţă, onestitate şi claritate de la oamenii din funcţii înalte. Oamenii s-au trezit şi au realizat că acestea nu pot fi luate de bune şi că trebuie să lupte pentru ele.

Miza scrutinului este uriaşă: controlul ambelor camere ale Congresului. Vor fi alegeri pentru o treime din mandatele din Senat şi pentru toate celor 435 din Congres. Cele mai multe dintre fotolii vor fi câştigate tot de partidul care le deţine în prezent. Dar în 75 de colegii sunt întreceri strânse între republicani şi democraţi, iar balanţa poate înclina în oricare parte. Aici se va decide ce formaţiune va deţine majoritatea în noul congres.

Analiştii cred că prezenţa la vot va fi de circa 45 la sută, cea mai mare din ultimii 50 de ani pentru alegerile legislative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri