Washingtonul întăreşte controlul asupra investiţiilor străine în SUA

Data publicării:
Drapelul SUA.
Washingtonul întăreşte controlul asupra investiţiilor străine în SUA. Foto: GettyImages

Preşedintele american Joe Biden a semnat joi un decret ce are ca scop întărirea controlului asupra investiţiilor străine în SUA pentru protejarea securităţii naţionale de noi ameninţări, transmite AFP, citând responsabili ai administraţiei.

Textul 'indică explicit că anumite state se folosesc de investiţii străine pentru a obţine acces la date şi tehnologii sensibile în scopuri ce pot prejudicia securitatea naţională a Statelor Unite', a declarat Casa Albă.

Acesta este primul decret de aducere la zi a Comitetului Investiţiilor Străine în Statele Unite (CFIUS), creat în 1975 şi care supraveghează aceste tranzacţii. Obiectivul este de a se asigura că acest comitet 'rămâne un instrument eficace', a explicat administraţia Biden.

În detaliu, Casa Albă le cere responsabililor din comitet să examineze, în cadrul procesului de verificare a investiţiilor străine în SUA, efectele tranzacţiei asupra rezilienţei lanţului de aprovizionare, asupra sectorului militar, dar şi a celui civil.

Comitetul va trebuie să se aplece, de asemenea, asupra 'consecinţelor pentru leadership-ul tehnologic american în sectoarele ce implică securitatea naţională americană', mai ales în microelectronică, biotehnologie şi biofabricaţie, informatică cuantică, energie curată sau tehnologii de adaptare la climă.

Vor mai fi avute în atenţie riscurile pentru securitatea naţională asociate vânzării mai multor companii din acelaşi sector unor cumpărători străini, precum şi riscurile de securitate cibernetică sau cele legate de datele personale ale americanilor.

Un înalt responsabil al administraţiei, întrebat de jurnalişti dacă decretul vizează în mod particular Rusia sau China, a răspuns doar că nu este „specific unei ţări”, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

El a furnizat de asemenea un răspuns vag în ce priveşte dimensiunea ameninţării, fără a da exemple de tranzacţii semnalate ca riscante pentru securitatea naţională.

„Întărirea lanţurilor noastre de aprovizionare şi protecţia împotriva ameninţărilor externe ne consolidează securitatea naţională, iar acest decret subliniază rolul important al CFIUS în această muncă”, a comentat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri