Sudanul anunță că a dejucat o tentativă de lovitură de stat militară: „I-am arestat și îi interogăm pe complotiști”

Data publicării:
imagine de sus a orașului Khartoum cu un pod pe fundal
Khartoum, capitala Sudanului. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Sudan susțin că au dejucat o tentativă de lovitură de stat, marți, și îi acuză pe cei încă loiali fostului președinte destituit Omar al-Bashir că încearcă revenirea la un sistem nedemocratic, relatează Reuters.

Într-o scurtă declarație pe postul public de televiziune, șefii armatei au anunțat că situația este sub control, iar conform martorilor oculari, capitala Khartoum este liniștită și nu au fost desfășurate trupe pe străzi.

„Asigurăm poporul sudanez că situația este complet sub control, iar organizatorii militari și civili ai tentativei de lovitură de stat au fost arestați și sunt interogați chiar în aceste momente”.

O sursă guvernamentală a declarat că tentativa de lovitură de stat a implicat o încercare de a prelua controlul asupra postului public de radio din Omdurman.

Încercarea de lovitură de stat arată drumul dificil cu care este confruntată țara africană din 2019, după ce al-Bashir, controversatul președinte acuzat de crime de război, a fost înlăturat de la putere.

De atunci, noul guvern sudanez s-a angajat să organizeze alegeri în 2024, a normalizat relațiile cu Occidentul și a făcut pași pentru semnarea unui acordat cu Israelul. În același timp, o criză economică severă afectează țara.

Un purtător de cuvânt la guvernului a susținut că „rămășițe ale guvernului lui Bashir au participat la încercarea de lovitură de stat”. Bashir se află, în acest moment, într-o celulă de închisoare din Khartoum și așteaptă să fie judecat în mai multe procese.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri