Sudanul plătește zeci de milioane de dolari victimelor atacului din 2000 asupra navei USS Cole

Data actualizării: Data publicării:
USS Cole wikipedia

Sudan a fost de acord să compenseze familiile celor 17 militari americani uciși în atacul al-Qaeda asupra navei USS Cole, în 2000, informează BBC.

Aceasta a fost o condiție importantă impusă de SUA pentru că Sudan să iasă de pe lista sa cu țările care susțin terorismul. Statele Unite au stabilit că țara africană este responsabilă pentru atac, deoarece teroriștii sinucigași au fost antrenați în Sudan.

Ieșirea de pe lista neagră a americanilor ar permite ridicarea sancțiunilor impuse Sudanului, un obiectiv al noului guvern de la Khartoum.

Inflația galopantă și lipsurile cu care se confruntau cetățenii au declanșat protestele care au dus la îndepărtarea dictatorului Omar al-Bashir, în 2019.

Nu se cunoaște suma exactă pe care Sudanul o va acorda familiilor militarilor americani, însă o sursă citată de agenția Reuters a spus că este vorba de 30 de milioane de dolari.

Ministerul Informațiilor din Sudan a declarat pentru Associated Press că suma nu poate fi dezvăluită, deoarece se poartă negocieri similare cu familiile victimelor ucise în atacurile al-Qaeda din 1998, asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania. Peste 200 de oameni au fost uciși în atacuri.

De ce a intrat Sudanul pe lista neagră a americanilor

Liderul al-Qaeda, Osama Bin Laden, a trăit în Sudan timp de 5 ani în anii '90, ca oaspete al liderului Bashir. Sudan a fost adăugată pe lista SUA a țărilor care susțin terorismul în 1993.

Pe 12 octombrie 2000, doi teroriști sinucigași din Yemen aflați într-o barcă de cauciuc în care se aflau 225 kg de explozibil au lovit distrugătorul USS Cole, în timp ce alimenta în portul Aden. 17 membri ai echipajului au fost uciși, iar alți 40 au fost răniți.

În 2019, Jamal al-Bawadi, un militant având legături cu atacul a fost ucis într-un raid aerien în Yemen. Presupusul autor din spatele atacului, Abd al-Nashiri din Arabia Saudită, este reținut de către Statele Unite.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri