Suedia nu va extrăda 4 persoane despre care Turcia spune că au legături cu clericul Gulen, acuzat de lovitura de stat față de Erdogan

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan And Ulf Kristersson Press Conference - Ankara
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) și premierul suedez Ulf Kristersson (stânga). Foto: Profimedia Images

Guvernul suedez nu va extrăda patru persoane căutate de Turcia, despre care susţine că sunt în legătură cu un cleric din SUA pe care îl acuză de tentativă de lovitură de stat în 2016, a informat joi agenţia de ştiri TT, fără a cita surse, relatează Reuters.

Cererile de extrădare au fost făcute în 2019 şi 2020, înainte ca Suedia şi Finlanda să semneze un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

Înalta Curte a Suediei a decis vara trecută că cei patru nu pot fi extrădaţi, a indicat TT, lăsând guvernului nicio altă opţiune decât să urmeze decizia acesteia. Ministerul de Externe al Suediei nu a comentat imediat acest caz.

Turcia a calificat o decizie separată a Înaltei Curţii, în decembrie, pentru a bloca extrădarea jurnalistului turc Bulent Kenes drept o evoluţie „foarte negativă”, transmite Agerpres.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen și Grupul Terorist Gulenist (FETO) de orchestrarea loviturii de stat din Turcia din 15 iulie 2016, în care 251 de oameni au fost uciși și 2.734 răniți. FETO a fost, de asemenea, în spatele unei campanii de lungă durată care viza răsturnarea regimului prin infiltrarea instituțiilor turcești, în special a armatei, poliției și justiției, potrivit lui Erdogan.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri