Suedia nu va organiza un referendum dacă parlamentul decide aderarea țării la NATO

Data publicării:
Magdalena Andersson
Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson. Foto: Profimedia Images

Suedia nu intenționează să organizeze un referendum în cazul în care parlamentul acesteia va decide aderarea la NATO, a anunțat prim-ministra Magdalena Anderson, vineri, conform Reuters.

Andersson a declarat că un referendum pe o astfel de temă ar fi „o idee proastă”.

„Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum. Există informații cu privire la securitatea națională care sunt secrete, deci vor fi probleme importante care nu se pot discuta și informații importante care nu se vor afla în atenția publicului”, a spus șefa guvernului suedez.

Parlamentul suedez se află în procedură de evaluarea e unei politici de securitate, iar un raport este așteptat la mijlocul lunii mai. Partidul de guvernământ evaluează dacă să renunțe la opoziția sa față de aderarea la NATO, ca urmare a situației actuale de securitate, provocate de invazia rusească în Ucraina.

Deși aderarea la NATO se bucură de sprijin majoritar în parlament, principalul obstacol este opoziția social-democraților, partidul de guvernământ suedez.

Și liderul moderaților, cel mai mare partid de opoziție, și-a anunțat opoziția față de organizarea unui referendum - „Votanții nu sunt naivi în ce privește Rusia. Este foarte clar că suedezii au înțeles ce s-a întâmplat în 24 februarie și și-au format deja propriile concluzii”, a spus el.

Suedia va organiza alegeri generale în luna Septembrie. Un sondaj de opinie din 20 aprilie a arătat că 57% dintre suedezi vor aderarea țării lor la NATO, în creștere rapidă de la 51% în luna martie.

Citiți și: Jens Stoltenberg: Finlanda și Suedia vor fi primite „cu brațele deschise” în NATO dacă vor solicita să adere la Alianță

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri