Suedia se teme de al treilea val al pandemiei, din cauza tulpinei britanice. Epidemiolog: Mutația s-a extins rapid

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie cu harta lumii si puncte rosii
Val de infectări în Suedia provocate de tulpina britanică. Foto: Getty Images

Suedia se confruntă cu o nouă tendinţă de creştere a noilor cazuri de COVID-19 şi autoritățile se tem de venirea unui al treilea val epidemic, accentuat de varianta britanică a coronavirusului. Valul de treilea al pandemiei ar fi deja prezent și în Germania, susține cancelarul Angela Merkel, care recomandă să nu fie relaxate încă restricțiile anti-epidemice. 

Mutația din Marea Britanie s-a extins rapid în Suedia, spun autoritățile din domeniul sanitar care cred că tulpina va deveni dominantă, relatează Reuters. ''Au fost unele oscilaţii, dar în ultimele săptămâni creşterea este, din păcate, clară. Este imposibil de spus dacă suntem în al treilea val, dar cu noroc şi respectând măsurile în vigoare l-am putea evita'', a declarat marţi epidemiologul şef al Agenţiei suedeze de Sănătate Publică (FHM), Anders Tegnell.

Tulpina britanică ar putea deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni

Acesta a mai spus că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 se extinde ''cu rapiditate în Suedia'' şi anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni, şi la fel crede că se va întâmpla în majoritatea ţărilor europene, scrie Agerpres.

Mai multe regiuni suedeze au impulsionat în ultimele zile măsuri în perspectiva unui posibil val trei epidemic, printre care şi capitala Stockholm, care a anunţat marţi că recomandă trecerea la învăţământul online pentru clasele superioare şi folosirea permanentă a măştii în transportul public, faţă de consemnul naţional care cere purtarea măştii doar la orele de vârf.

Suedia a înregistrat începând de vineri 10.933 de noi cazuri de COVID-19 şi 64 de decese asociate acestei boli, având în total 12.713 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalităţii mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Dar începând din noiembrie şi guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricţii. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activităţii barurilor şi restaurantelor sau închiderea universităţilor.

Anders Tegnell a mai anunţat că miercuri Agenţia de Sănătate Publică (FHM) va prezenta un nou pachet de măsuri antiepidemice.

Germania se află în al treilea val al pandemiei, susține Angela Merkel

Germania se află într-un al treilea val al pandemiei de coronavirus, le-a spus marţi cancelarul Angela Merkel parlamentarilor din cadrul partidul ei conservator, relatează Reuters, citată de Agerpres, care citează două surse care au participat la întâlnire.

''Acum suntem în al treilea val'', a afirmat ea potrivit surselor citate , avertizând că orice relaxare a restricţiilor introduse la sfârşitul anului trecut şi prelungite până la 7 martie trebuie să se facă cu atenţie şi treptat.

Închiderea tuturor afacerilor neesenţiale şi controalele la frontieră cu Austria şi Republica Cehă, unde au fost depistate focare legate de o tulpină mai infecţioasă a virusului, au ajutat Germania să reducă numărul de infectări zilnice cu COVID-19.

Dar o vaccinare lentă şi riscul de focare majore de variante cu răspândire rapidă deja identificate în Germania ar putea afecta orice reducere a restricţiilor.

''Nu ne putem permite urcuşuri şi coborâşuri'', le-a spus Merkel participanţilor, sugerând că doreşte ca orice revenire la viaţa normală să fie făcută cu atenţie pentru a evita reintroducerea unor restricţii dacă se va înregistra o creştere a cazurilor de infecţii.

Ea a adăugat că dacă testele rapide vor deveni mai disponibile şi va creşte capacitatea de testare revenirea la normalitate ar putea fi mai durabilă, au menţionat sursele citate.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri