Suedia va modifica legea privind combaterea terorismului, pentru a convinge Turcia să-i accepte intrarea în NATO

Data publicării:
Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strommer, în timpul unei conferințe.
Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strommer, spune că noile legi vor fi gata până la vară. Foto: Profimedia Images

Ministrul suedez al justiţiei, Gunnar Strommer, a anunţat joi că guvernul de la Stockholm va promova o nouă lege privind combaterea terorismului, după ce Turcia a blocat primirea Suediei în NATO, informează Agerpres.

Ankara a acuzat în mod repetat Suedia că este un refugiu pentru militanţii apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Turcia le consideră teroriste.

Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor suedeze puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace.

"Vorbim despre o incriminare extrem de largă", a susţinut ministrul.

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune teroristă, a arătat Strommer. Pe viitor, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie.

Suedia s-a angajat, în cadrul unui acord la care a ajuns cu Turcia în iunie anul trecut, să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului. Suedezii speră să depăşească astfel obiecţiile ridicate la Ankara împotriva aderării la NATO a ţării lor şi a Finlandei.

Turcia a suspendat luna trecută tratativele privind extinderea alianţei, susţinând că Suedia nu face destule eforturi, după ce la Stockholm au avut loc o manifestaţie la care a fost ars Coranul.

Strommer a recunoscut că necesitatea unor legi mai severe s-a resimţit încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina printre pietonii de pe o stradă comercială, omorând cinci oameni. Ministrul a adăugat că nivelul ameninţărilor la adresa securităţii a crescut recent, iar Suedia este considerată de terorişti o ţintă legitimă după protestul antiislamic organizat de politicianul de extremă dreapta Rasmus Paludan.

Oficialul a precizat însă că noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă nu doar de către Turcia, ci și de Uniunea Europeană - din care face parte şi Suedia - precum şi de Statele Unite şi alte ţări, după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

"A flutura un steag în cadrul exprimării unei opinii divergente nu va fi incriminat în sine", a insistat ministrul.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că "poziţia noastră faţă de Finlanda este pozitivă, dar nu este pozitivă faţă de Suedia".

Cele două state nordice şi-au depus oficial candidaturile la NATO după ce Rusia a invadat anul trecut Ucraina, însă Turcia s-a opus primirii lor în alianţă, iar guvernele de la Helsinki şi Stockholm au încercat ulterior să convingă Ankara să nu facă uz de dreptul de veto.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri