Summit pentru ajutorarea Afganistanului, la Bruxelles

Data publicării:
Klaus Iohannis Afganistan, Paste 2016 (3)

Reprezentanţi din aproape 100 de state şi organizaţii internaţionale se întâlnesc marți la Bruxelles, pentru un summit dedicat ajutorării şi reconstrucţiei Afganistanului.

Klaus Iohannis Afganistan, Paste 2016 (3)

Foto: Soldați români în Afganistan și președintele Klaus Iohannis

La conferință vor participa inclusiv, secretarul-general al ONU, preşedintele Consiliului European şi şeful diplomaţiei americane.

Reuniunea are loc cu câteva zile înainte să se împlinească 15 ani de la începutul războiului din Afganistan, în 2001.

Intervenţia internaţională în Afganistan a început după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite şi viza înlăturarea regimului taliban de la Kabul, care coopera strâns cu terorismul internaţional şi cu Osama bin Laden.

În decembrie 2001, începe ISAF, misiunea de securitate în Afganistan, condusă de NATO. Planul iniţial al Alianţei era protejarea Kabulului şi regiunilor din jur în faţa unor atacuri ale talibanilor sau ale al-Qaeda, pentru a permite crearea unei administraţii afgane provizorii. Cu timpul, misiunea a fost extinsă pe întreg teritoriul ţării.

La apogeu, peste 130.000 de soldaţi din 50 de ţări erau staţionaţi în Afganistan.

România a avut unul dintre cele mai mari contingente, peste 1.800 de soldaţi în unele dintre cele mai fierbinţi zone de luptă.

Retragerea forţelor şi transferul de responsabilităţi către armata şi poliţia afgană au început în 2013. Atunci, NATO şi Statele Unite au semnat mai multe tratate cu autorităţile de la Kabul, care să permită trupelor Alianţei să rămână în ţară şi după 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri