Summit-ul online Biden-Putin va avea loc marţi, în mijlocul tensiunilor legate de Ucraina

Data publicării:
vladimir putin si joe biden se privesc fata in fata si rad
Vladimir Putin și Joe Biden Foto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin vor avea marţi o întâlnire la nivel înalt prin videoconferinţă, au anunţat sâmbătă Kremlinul şi un oficial al Casei Albe. Discuția are loc într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Occident legate de Ucraina, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin şi Biden vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum şi despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva.

Vladimir Putin a propus NATO săptămâna aceasta semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est, potrivit Agerpres.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre „liniile roşii”.

Joe Biden a sporitpresiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte „iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti.

Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 - 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ''100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente''.

Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ''ajutor occidental''.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri