Live Text Rușii spun că au respins o „invazie” ucraineană în Belgorod cu zeci de militari şi tancuri. Atac aerian în Kiev, trei oameni au murit

Data actualizării: Data publicării:
atac
Cel puțin trei morți mai mulți răniți, în urma atacurilor cu rachete în Kiev. Foto: Twitter
Din articol
Corpul de Voluntari Ruși revendică atacurile din Belgorod, în interiorul Rusiei Ucraina transmite că nu este implicată în atacurile din Belgorod Rusia anunţă că a respins o „invazie” ucraineană în Belgorod cu zeci de militari şi tancuri Eurodeputaţii susţin accelerarea livrărilor de arme către Ucraina şi consolidarea stocurilor UE Zelenski cere o „coaliție de sisteme Patriot”, la CPE: „Fiecare îndoială a noastră este un tranşeu pe care Rusia va încerca să-l ocupe” „Eliberăm toată Rusia, de la Belgorod până la Vladivostok”. Insurgenții ruși anti-Kremlin anunță două noi incursiuni Ce spun rușii din Moscova despre atacul cu drone împotriva orașului lor Ce are de câștigat Rusia din noul plan propus de ONU pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră Stoltenberg: „Toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru al alianței” Zelenski, primit de Maia Sandu  Cel puțin 5 răniți, în urma atacurilor asupra regiunii Belgorod Sirenele de raid aerian sună din nou la Kiev Trei morți într-un atac aerian la Kiev Ucrainenii au doborât toate cele 10 rachete lansate de Rusia peste noapte, anunță autoritățile Rusia evacuează copii din zonele frontaliere cu Ucraina bombardată Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară Drone asupra Moscovei - Purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei în Franţa admite „breşe” în apărare Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Sună alarmele de raid aerian în Kiev, joi dimineață. Un atac aerian asupra capitalei Ucrainei a ucis un copil și doi adulți, azi noapte. Cel puțin 12 oameni au fost răniți, spun autoritățile, potrivit CNN. Forțele ucrainene susțin că au doborât toate cele 10 rachete lansate la Kiev peste noapte, însă o clinică medicală și un bloc au fost lovite de resturi din proiectilele lovite de apărarea aeriană. Între timp, Rusia evacuează copii din localităţile limitrofe cu Ucraina bombardate intens timp de câteva zile, şi unde Kremlinul a considerat situaţia „alarmantă”.  

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Corpul de Voluntari Ruși revendică atacurile din Belgorod, în interiorul Rusiei

ACTUALIZARE 22:33 Corpul de Voluntari Ruși, o unitate paramilitară anti-Putin, a revendicat atacurile care au loc în regiunea Belgorod, de pe teritoriul Rusiei, scrie The Guardian.

De asemenea, Legiunea Libertate pentru Rusia, un alt grup paramilitar, a anunțat că "se află lângă granița cu Rusia".

Partizanii ruși spun că atacurile lor se concentrează asupra localității Șebekino, aflată la șase kilometri de granița cu Ucraina.

"Foarte curând vom ajunge la periferia Șebekino, a transmis gruparea pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Belgorod a transmis că 12 oameni au fost răniți în bombardamentele care au lovit localitatea Șebekino, iar 29 de clădiri, printre care și o grădiniță, au fost avariate de "numeroase tiruri de artilerie".

Acesta a adăugat că sute de civili au fost evacuați, iar examenele școlare în zonă au fost suspendate.

Ucraina transmite că nu este implicată în atacurile din Belgorod

Ucraina a transmis că "nu are nicio responsabilitate" în privința atacurilor grupului de partizani ruși în regiunea Belgorod, scrie CNN.

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Andri Melnik, a spus că Corpul de Voluntari Ruși "acționează pe cont propriu", adăugând că din acest motiv autorităților ucrainene le este greu să comenteze acțiunile acestora.

Melnik a declarat că Ucraina are "dreptul legitim de a ataca ținte în interiorul Rusiei", însă a precizat că o astfel de acțiune trebuie făcută "cu prudență".

"Nu vrem să dăm șansa Rusiei să ne acuze că noi o atacăm", a spus Melnik.

"Partenerii și aliații noștri cheie au cerut Ucrainei să nu folosească anumite arme pe care le-am primit pe teritoriul Rusiei, iar acesta este un angajament pe care îl prețuim", a mai spus viceministrul.

Rusia anunţă că a respins o „invazie” ucraineană în Belgorod cu zeci de militari şi tancuri

ACTUALIZARE 16:10 Armata rusă anunţă joi că a respins, împreună cu Serviciul rus de securitate (FSB), cu ajutorul aviaţiei şi artileriei, o tentativă ucraineană de a ”invazie” a regiunii ruse Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, cu câteva zeci de militari şi tancuri, relatează AFP şi CNN, potrivit News.ro.

În urma unor bombardamente intensive ale unor instalaţii civile în regiunea Belgorod, grupări teroriste ucrainene alcătuite din până la două companii de infantierie motorizată, consolidate cu tancuri, au încercat să intre pe teritoriul rus, în apropiere de colonia Novaia Tavoljanka şi de postul internaţional de control rutier Şebekino”, anunţă Ministerul rus al Apărării într-o postare pe Telegram.

Incursiunea a început joi, către ora locală 3.00 (şi ora României), a anunţat un purtător de cuvânmt al ministerului rus, Igor Konaşenkov.

Armata rus a respins trei atacuri ale unor ”grupări ucrainene teroriste”, precizează el.

”Teroriştii regimului de la Kiev au fost respinşi şi au suferit pierderi semnificative”, subliniază Konaşenkov.

”Nu s-au permis încălcări ale frontierei de stat”, dă el asigurări.

Eurodeputaţii susţin accelerarea livrărilor de arme către Ucraina şi consolidarea stocurilor UE

ACTUALIZARE 15:00 Parlamentul European, reunit în minisesiune plenară la Bruxelles, a votat joi un proiect de lege care vizează creşterea capacităţii de producţie de muniţii şi rachete a Uniunii Europene pentru a accelera livrarea de echipamente de apărare către Ucraina şi pentru a ajuta statele membre să-şi completeze arsenalele, informează EFE, potrivit AGERPRES.

Acest proiect de lege include o serie de măsuri specifice, printre care un pachet de 500 de milioane de euro pentru a face faţă penuriei actuale de produse de apărare, şi anume muniţie sol-sol şi de artilerie, rachete şi componentele respective.

Propunerea, votată cu 446 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 112 abţineri, stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea "în timp util şi durabilă" a acestor bunuri pentru cumpărătorii lor din UE.

Dacă va intra în vigoare, Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse de apărare, precum şi intrarea materiilor prime corespunzătoare. Deputaţii europeni vor negocia acum cu Consiliul pentru a încerca să ajungă la un acord politic în luna iulie.

Zelenski cere o „coaliție de sisteme Patriot”, la CPE: „Fiecare îndoială a noastră este un tranşeu pe care Rusia va încerca să-l ocupe”

ACTUALIZARE 14:45 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, joi, la summitul Comunităţii Politice Europene , aflat în desfăşurare în Republica Moldova, „coaliţii” pentru sisteme de apărare antiaeriană Patriot şi avioane de luptă moderne pentru ţara sa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„O coaliţie de sisteme Patriot care va pune capăt şantajului rușilor cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă„ sunt „componente decisive”, a spus Zelenski, adresându-se liderilor europeni prezenţi la Castelul Mimi, nu departe de Chişinău.

Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot de apărare antiaeriană şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne. La summitul CPE, Zelenski a pledat insistent pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene şi a NATO. „Toate ţările europene care au o graniță cu Rusia şi care nu vor ca Rusia să le smulgă o parte din teritoriu trebuie să fie membri cu drepturi depline în NATO şi UE”, a spus el.

Citește continuarea AICI

„Eliberăm toată Rusia, de la Belgorod până la Vladivostok”. Insurgenții ruși anti-Kremlin anunță două noi incursiuni

ACTUALIZARE 14:35 Insurgenții ruși anti-Kremlin au anunțat două noi incursiuni în sudul Rusiei, joi, după ce atacurile lor anterioare au expus slăbiciunea armatei ruse pe graniță și în interioriul țării, relatează The Moscow Times.

Guvernatorul regiunii rusești Belgorod, de la granița cu Ucraina, acolo unde au avut loc incursiunile precedente, a negat afirmațiile insurgenților, conform cărora granița a fost penetrată din nou.

Corpul de Voluntari Ruși, unitatea paramilitară naționalistă care a făcut parte și din atacurile anterioare, susține că „se luptă din nou pe teritoriul Federației Ruse”, într-un clip video publicat joi. Un membru al unei alte unități paramilitare, Legiunea Libertatea Rusiei, a spus că aceasta se află aproape de graniță și a anunțat o altă incursiune pe teritoriul rus „foarte curând”. „Vom elibera toată Rusia, de la Belgorod până la Vladivostok”, a spus luptătorul a cărui față era acoperit.

Citește mai mult AICI

Ce spun rușii din Moscova despre atacul cu drone împotriva orașului lor

ACTUALIZARE 14:20 Rușii din Moscova privesc cu un amestec de indiferență și resemnare atacurile cu drone împotriva orașului lor din ultimele săptămâni, conform unui reportaj realizat de publicația independentă The Moscow Times în capitala Rusiei.

Orașul Moscova a fost ținta unor atacuri cu drone de cel puțin două ori în ultimele săptămâni – mai întâi la clădirea Kremlinului, iar cel mai recent, în mai multe zone rezidențiale ale capitalei ruse – ceva la care rușii nu se așteptau când Putin a pornit războiul său împotriva Ucrainei, că războiul ar putea să ajungă chiar până în inima Rusiei.

Deși unii dintre ruși s-au arătat temători când au fost întrebați ce părere au despre atacul cu drone, fiind reticenți să răspundă de teama represaliilor din partea regimului Putin, alții s-au arătat complet indiferenți și dezinteresați.

„Nu, nu mulțumesc”, a fost răspunsul rapid al unuia dintre rușii întrebați, care s-a ridicat și a plecat imediat după ce a auzit întrebarea. O femeie și un tânăr au refuzat, de asemenea, să discute măcar subiectul - „N-am de gând să spun nimic”.

Citește mai mult AICI

Ce are de câștigat Rusia din noul plan propus de ONU pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

ACTUALIZARE 14:15 ONU a propus ca Kievul, Moscova și Ankara să înceapă pregătirile pentru facilitarea tranzitului de amoniac din Rusia prin Ucraina. Planul a fost conceput în încercarea de a salva acordul privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit unei surse citate de Reuters.

Cât timp au loc pregătirile, ONU vrea să poarte discuții cu părțile implicate pentru extinderea acordului din Marea Neagră care a fost agreat în luna iulie a anului trecut astfel încât să fie incluse mai multe porturi ucrainene și alte tipuri de mărfuri, potrivit aceleiași surse.

Rusia a acceptat în mai ca acordul să fie prelungit încă două luni, dar a spus că inițiativa se va opri dacă nu i se respectă cerințele legate de exporturile de îngrășăminte și cereale din Rusia. Ucraina și Turcia sunt de acord cu propunerea înaintată de ONU, dar Rusia nu a oferit încă un răspuns, potrivit sursei Reuters.

Citește mai mult AICI

Stoltenberg: „Toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru al alianței”

ACTUALIZARE 14:00 Toți aliații NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit CNN.

„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO este deschisă pentru noi membri”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo. „Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”.

O parte din premisa Rusiei pentru invadarea Ucrainei a fost să împiedice NATO să se extindă aproape de granițele sale. Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței, iar NATO a insistat că nu este parte a conflictului, blocul a jucat un rol critic în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin.

Joi, Stoltenberg a declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei – și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care ne-am sporit prezența majoră în liniile de est pe teritoriul NATO”, a spus el.

Citește mai mult AICI

Zelenski, primit de Maia Sandu 

ACTUALIZARE 11:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi în Republica Moldova că războiul se va încheia doar atunci când ucrainenii vor învinge sau când Rusia va părăsi teritoriile ocupate.

Preşedintele Ucrainei a fost primul lider care a sosit în Republica Moldova pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), unde a fost întâmpinat de şefa statului, Maia Sandu. Ulterior, cei doi au avut o discuţie, după care au făcut declaraţii pentru presă.

„Până la victoria noastră. Când vom câştiga acest război se va încheia. Sau Rusia îl poate opri mai devreme. Poate să părăsească teritoriul nostru”, a răspuns Zelenski la întrebarea când se va încheia războiul, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Sunt fericit să mă aflu aici. /.../ Nu a fost uşor, dar am venit astăzi să oferim sprijin Republicii Moldova”, a declarat Zelenski în faţa camerelor de luat vederi, înainte de a mulţumi poporului moldovean „pentru că a primit atât de mulţi refugiaţi încă din prima zi a războiulu”.

„Astăzi urmează să discutăm despre relaţiile bilaterale, proiecte prioritare şi de infrastructură. Republica Moldova este un partener important pentru noi. Credem în viitorul nostru european. Trebuie să mergem împreună, umăr la umăr. Avem nevoie de unitate din partea partenerilor noştri”, a mai spus Volodimir Zelenski, citat de MOLDPRES. „Viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să adere la NATO”, a susţinut Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat anterior pe platforma de mesagerie Telegram că intenţionează să se întâlnească cu alţi lideri în privat, unde se aşteaptă să ceară mai mult sprijin pentru ţara sa, relatează DPA.

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Evenimentul, organizat la Castelul Mimi, un domeniu viticol din satul Bulboaca, situat la 35 km de capitala Chişinău, vine în continuarea iniţiativei de anul trecut, condusă de Franţa, de a reuni la Praga liderii ţărilor membre şi nemembre ale Uniunii Europene pentru a discuta despre provocările politice actuale.

Cel puțin 5 răniți, în urma atacurilor asupra regiunii Belgorod

ACTUALIZARE 09:10 Cel puțin cinci persoane au fost rănite în orașul Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, joi dimineață, în urma bombardamentelor ucrainene, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit CNN.

„Shebekino este sub foc continuu: la 12 a.m., 3:40 a.m. și 5:15 a.m., forțele armate ucrainene au tras cu rachete Grad în centrul și periferia orașului”, a spus Gladkov. Trei persoane au fost internate în spital, o femeie a fost tratată la fața locului și „există informații despre un bărbat care este inconștient cu multiple răni”, a spus Gladkov, precizând că bărbatul a fost dus la spital.

Sirenele de raid aerian sună din nou la Kiev

ACTUALIZARE 08:35 Sirenele de raid aerian sună din nou în capitala Ucrainei, joi dimineață, relatează The Guardian.

Între timp, administrația militară a Kievului tocmai și-a actualizat informațiile cu privire la loviturile de azi noapte și acum spune că trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil, nu doi copii, așa cum se anunțase anterior.

Alte 12 persoane au fost rănite, inclusiv un copil, se arată într-o postare Telegram.

Trei morți într-un atac aerian la Kiev

ACTUALIZARE 08:20 După ce a fost vizat de 17 ori în mai, Kievul a fost din nou ţinta unui atac rusesc la primele ore ale dimineţii de 1 Iunie. În noaptea de miercuri spre joi s-au auzit mai multe explozii. Sistemele de apărare aeriană sunt „active”, a anunţat primarul oraşului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel puţin trei persoane au murit, inclusiv doi copii, în acest atac, a indicat el pe reţeaua de socializare, la fel ca şi administraţia militară de la Kiev, notează AFP, potrivit News.ro.

„Trei persoane au murit şi patru au fost rănite în districtul Desnianski”, a scris administraţia militară de la Kiev pe Telegram. „Printre cei trei morţi din district se numărau doi copii (cu vârste de 5-6 şi 12-13 ani)”, potrivit aceleiaşi surse.

„Conform primelor rapoarte ale salvatorilor, au fost găsiţi trei morţi, inclusiv doi copii, şi patru răniţi” în această parte a Kievului, a explicat Vitali Klitschko.

Mai multe rachete ruseşti au fost lansate în direcţia capitalei Ucrainei în această săptămână. Luni, un atac neobişnuit în timpul zilei asupra Kievului i-a determinat pe locuitori să se adăpostească.

Ucrainenii au doborât toate cele 10 rachete lansate de Rusia peste noapte, anunță autoritățile

ACTUALIZARE 07:50 Forțele aeriene ucrainene au distrus toate cele 10 rachete lansate la Kiev peste noapte, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate, potrivit CNN.

Forțele ruse au vizat „infrastructura civilă și critică” cu rachete cu rază scurtă de acțiune Iskander, a spus Statul Major.

Resturile căzute de la rachete au deteriorat o clinică pentru copii, două școli și o secție de poliție, potrivit administrației militare a orașului Kiev într-o postare Telegram. De asemenea, o clădire de locuințe a fost avariată în urma exploziei.

Rusia evacuează copii din zonele frontaliere cu Ucraina bombardată

ACTUALIZARE 07:40 Rusia a început miercuri evacuarea copiilor din localităţile limitrofe cu Ucraina bombardate intens timp de câteva zile, şi unde Kremlinul a considerat situaţia „alarmantă”.

Guvernatorul Belgorodului a anunţat, miercuri, începerea evacuării copiilor din două localităţi din regiune care au fost supuse atacurilor de artilerie şi de mortiere, potrivit AFP.

Atacurile se înmulţesc pe teritoriul Rusiei de săptămâni, culminând cu un atac fără precedent cu drone asupra Moscovei, marţi, şi o incursiune armată spectaculoasă săptămâna trecută în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina.

Peste 1000 de copii vor fi evacuaţi

La rândul lor, forţele ruse, care conduc ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022, au lansat în această săptămână mai multe valuri de atacuri masive asupra capitalei, Kiev, cu rachete şi drone explozive.

„Astăzi, un prim grup de 300 de copii va fi trimis la Voronezh”, un oraş situat la aproximativ 250 km nord-est de Belgorod, deci mai departe de graniţa cu Ucraina, a declarat Viatcheslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului.

Alţi peste 1.000 de copii vor fi evacuaţi în alte provincii în zilele următoare, a adăugat el. Această decizie a fost luată din cauza situaţiei care s-a „deteriorat” în regiune, care a suferit aproximativ 260 de atacuri de mortiere şi artilerie doar marţi, potrivit lui Vyacheslav Gladkov.

„Bombardarea ţintelor civile continuă”

O persoană a fost ucisă marţi seara şi patru au fost rănite în alte atacuri „masive” din noaptea de marţi până miercuri, a spus guvernatorul.

„Suntem cu adevărat îngrijoraţi de această situaţie. Bombardarea ţintelor civile continuă” la Belgorod, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu am auzit nici măcar un cuvânt de condamnare din partea Occidentului”, a spus el. „Situaţia este cu adevărat alarmantă. Se iau măsuri”, a adăugat el, fără a detalia.

Această recunoaştere a îngrijorării vine într-un moment în care Rusia pare să nu poată opri atacurile care s-au înmulţit pe teritoriul său de săptămâni întregi şi când Ucraina este în proces de finalizare a pregătirilor pentru contraofensiva sa împotriva forţelor ruse.

Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară

ACTUALIZARE 07:35 Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri seara compatrioţilor de la Odesa, anunţând că a făcut aici o vizită de lucru şi că a vorbit despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„La Odesa, am avut o întâlnire specială şi îndelungată cu privire la situaţia socială şi de securitate din regiune. Cu conducerea regiunii, armata şi forţele de ordine. Regiunea este o prioritate din toate punctele de vedere. Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară”, a declarat Zelenski, potrivit News.ro.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a obţinut rezultate foarte importante în regiunea Odesa în ceea ce priveşte combaterea sabotorilor ruşi”, a menţionat Volodimir Zelenski. „Generalul Moskalov a prezentat un raport cu privire la situaţia din zonele de responsabilitate ale grupurilor operaţionale şi strategice de trupe din Odesa. Am analizat în detaliu modul de consolidare a apărării”, a spus preşedintele ucrainean în alocuţiunea către compatrioţi transmisă miercuri seară.

Portul Odesa a fost bombardat, luni, de ruşi, care susţin că au distrus ultima navă de război a Ucrainei.

Zelenski a spus că a avut la Odesa o discuţie şi cu Statul Major, primind rapoarte de la comandanţi şi şefii serviciilor de informaţii şi a subliniat că o atenţie specială se acordă coridorului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. El a acuzat Moscova că nu respectă Iniţiativa pentru transportul cerealelor şi că blochează în continuare unul dintre cele trei porturi ucrainene de unde pot pleca navele cu grâne.

„Lumea ştie ce rol fundamental joacă exporturile noastre maritime de cereale pentru securitatea alimentară. Şi, în general, securitatea în Marea Neagră, eficacitatea dreptului internaţional privind navigaţia reprezintă un factor de securitate important la nivel mondial. Toate ţările maritime ale lumii văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră. Permiteţi-mi să vă dau doar un singur exemplu. În prezent, dintre cele trei porturi convenite în cadrul Iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră, portul Pivdenni este efectiv blocat. Peste un milion şi jumătate de tone de produse agricole au fost acumulate numai în Pivdenni. Şi este vorba de cereale care sunt aşteptate de cel puţin zece ţări, inclusiv Turcia, Egipt, Bangladesh şi China. Este evident: cu cât mai puţine alimente sunt furnizate acestor ţări şi regiuni, cu atât preţurile alimentelor sunt mai mari, cu atât mai mulţi oameni din aceste ţări pierd din bugetele lor de familie. Adică, blocada unui port din Ucraina creează riscuri extrem de grave pentru diferite naţiuni. În special, pentru acele ţări cu care Rusia încearcă, de asemenea, să facă speculă”, a arătat Zelenski.

Drone asupra Moscovei - Purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei în Franţa admite „breşe” în apărare

ACTUALIZARE 07:30 În urma unui atac fără precedent cu drone asupra Moscovei şi a regiunii sale, Alexander Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, a vorbit miercuri la BFM TV. Potrivit acestuia, neutralizarea celor opt drone - trimise de Ucraina potrivit Moscovei, chiar dacă Kievul neagă orice implicare - demonstrează mai presus de toate eficienţa sistemului de apărare antiaeriană rusesc.

„Faptul că dronele au fost doborâte sau neutralizate de apărarea antiaeriană rusă spune multe despre capacitatea sistemului nostru de apărare”, a susţinut el la postul TV.

În urma atacului, Vladimir Putin a acuzat Ucraina că vrea să „terorizeze Rusia” şi să „intimideze cetăţenii ruşi”, în timp ce s-a declarat „mulţumit” de apărarea antiaeriană rusă, care a interceptat dronele. Preşedintele rus a considerat că acest atac a fost un răspuns la o recentă lovitură rusă asupra sediului serviciilor militare de informaţii ucrainene. Kievul nu a vorbit despre atacul asupra acestei clădiri.

Aceste incidente, care au provocat doi răniţi uşor conform autorităţilor ruse, au determinat furia mai multor actori din războiul din Ucraina, începând cu şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, care a arătat cu degetul inacţiunea statului-major reprezentat de ministrul Apărării Serghei Şoigu.

Miercuri, Alexander Makogonov a recunoscut potenţiale defecte în anticiparea acestor atacuri, care s-au multiplicat în ultimele săptămâni în Rusia. „Este ceva de lucrat. (...) Rusia este o ţară mare, se poate imagina că sunt breşe în sistemul de apărare, care trebuie umplute”, a recunoscut el. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ambasadei ruse a avertizat Ucraina că Rusia ar putea riposta la acest atac. „Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde, răzbunarea este un fel de mâncare servită rece”.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Macron spune Europei de Est: Ar fi trebuit să vă ascultăm în privinţa Rusiei
  • Casa Albă a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
  • Rusia susține că a scufundat ultima navă de război a Ucrainei
  • Zaporojie e la „o aruncare de zar” de catastrofă nucleară. Nici Rusia, nici Ucraina nu acceptă principiile ONU pentru apărarea uzinei
  • Medvedev îl amenință pe ministrul britanic de Externe: Oficialii din Marea Britanie care ajută Ucraina pot fi o țintă legitimă
  • Mai mulți soldați ruși, aduși pe front în mobilizarea parțială, au fost condamnați la ani grei de închisoare după ce au dezertat
  • O dronă se prăbușește la a doua rafinărie de petrol din Rusia
  • ISW: Putin minimalizează atacul cu drone care a vizat Moscova pentru că are puține posibilități de a răspunde
  • Serviciile secrete britanice: Rusia cedează inițiativa militară și este obligată să răspundă la acțiunile Ucrainei
  • Emmanuel Macron urmează să îndemne la ”reînarmarea” Europei şi la crearea unei ”capacităţi de apărare aeriană”, obiectul unei Conferinţe la Paris la 19 iunie
  • Neînțelegeri în UE privind prelungirea restricţiilor pentru cerealele din Ucraina
  • Patru răniți în urma unui bombardament în Belgorod, anunță guvernatorul regiunii
  • Moscova: cinci morți și 16 răniți într-un bombardament ucrainean asupra regiunii Lugansk
  • Incendiu la o rafinărie de petrol din Rusia, posibil provocat de un atac cu drone
  • Zelenski vrea să deschică o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina
  • Rusia acuză Washingtonul în cazul atacului cu drone de la Moscova. „Aceasta este o încurajare pentru teroriştii ucraineni”

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri