Sunak: Guvernul britanic nu are nicio intenţie de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de UE

Data publicării:
rishi sunak gesticuleaza cu mana
Premierul britanic Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic nu are nicio intenţie de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a declarat premierul Rishi Sunak, la o zi după apariţia unor informaţii de presă care sugerau că Londra ar putea încerca să îşi consolideze legăturile cu UE, informează Agerpres.

"Vreau să fiu clar înţeles pe acest subiect (...) Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE. Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexit-ul poate aduce şi deja aduce beneficii importante şi oportunităţi pentru ţară", a declarat premierul, oferind ca exemple preluarea controlului asupra imigraţiei de către Marea Britanie de la ieşirea din UE şi acordurile comerciale semnate cu alte ţări.

Această apărare a Brexit-ului survine la o zi după apariţia unor informaţii de presă conform cărora Londra ar încerca să-şi strângă legăturile cu Bruxellesul, la trei ani după ce a părăsit Uniunea Europeană.

Conform Sunday Times, "membri ai guvernului intenţionează să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare cu cea a Elveţiei cu Uniunea Europeană". O iniţiativă care ar avea ca scop "întărirea legăturilor economice" cu Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al guvernului a dezminţit că ar exista un astfel de plan, spunând că articolul este "categoric fals".

Secretarul de stat pentru imigraţie, Robert Jenrick, a insistat la rândul său asupra faptului că Marea Britanie are acum "o poziţie bine definită" în privinţa relaţiilor cu Bruxellesul, prin acordul de ieşire din UE încheiat în 2019.

În virtutea acestui acord, Marea Britanie a ieşit din piaţa unică, deşi schimburile comerciale continuă să fie în mare măsură scutite de taxa vamale, a pus capăt libertăţii de mişcare şi nu mai contribuie financiar la UE.

"Aceste principii fundamentale sunt cele care vor guverna relaţiile noastre în viitor", a declarat Jenrick.

Conform unui sondaj YouGov, 56% dintre britanici consideră acum că Brexit-ul a fost o eroare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri