„Sunt mai răi decât ISIS”. Li se spune „Sindicatos”, bandele care terorizează granițele de est ale Venezuelei

Data actualizării: Data publicării:
gasti venezuela

În timp ce Venezuela se confruntă cu o criză economică ce pare fără sfârșit, granițele de est ale țării se află acum sub controlul unor bande criminale numite sindicatos.

Ținta predilectă a acestor grupări este segmentul de graniță dintre Venezuela și un alt stat sud-american măcinat de sărăcie și haos politic – Guyana.

Whitewater este un sat din apropiere de granița cu Venezuela, în regiunea Essequibo, o zonă acoperită de vaste întinderi forestiere.

Încă din secolul XIX, Venezuela a avut pretenții teritoriale față de această bucată de pământ și a încercat constant să împiedice interesul investitorilor străini față de potențialul economic al regiunii (în special, rezervele de petrol), scrie The Guardian.

În prezent, există și o plângere depusă de Guyana la Curtea Internațională de Justiție pe această dispută teritorială, în care autoritățile guyaneze cer ca frontierele țării să fie respectate de Venezuela.

Între timp, în Whitewater viața locuitorilor este guvernată de frică. Satul este atacat constant de bandele sindicatos.

Ca să țină piept acestui tentacul de crimă organizată, în luna februarie a acestui an a fost înființată o patrulă numită Forța de Apărare din Guyana, compusă dintr-o mână de recruți tineri.

Însă frontiera dintre Venezuela și Guyana nu este încălcată doar de bandele criminale, ci și în căutare de muncă. Sute de guyanezi ajunși la sapă de lemn iau drumul Venezuelei, încercând să câștige un ban în minele de aur.

Până la mijlocul anului 2017, muncitorii guyanezi plăteau câteva uncii de aur Gărzii Civile ca să primească permis de muncă. Acum, spun oamenii, nu mai există picior de ofițer prin acele părți și grupările sindicatos au început să colecteze această taxă. Cine refuză să plătească, va fi ucis.

Anul trecut, pe rețelele de socializare din America de Sud au circulat filmări sinistre cu mineri brazilieni și guyanezi decapitați. „Este cea mai groaznică brutalitate pe care am văzut-o în viața mea – este mai rea decât violența ISIS”, mărturisește Gerry Gouveia, fost soldat al forțelor de apărare din Guyana, citat de The Guardian.

Sau un alt caz din 2017: într-o dimineață, un tânăr de 26 de ani, Gavindra Saywak, a fost găsit împușcat și aruncat într-o groapă. 200 de focuri fuseseră descărcate în trupul lui.

La baza acestei hegemonii de criminalitate pe segmentul de frontieră se află lipsa de cooperare între autoritățile dintre cele două țări, care au creat un vacuum de securitate la graniță.

„Guvernul venezuelan a devenit un joint venture între extremiștii de stânga și birocrații foarte corupți. Iar unele dintre aceste grupuri de interese, în special din cadrul armatei și poliției, au legături cu organizații criminale care se ocupă cu răpiri de persoane, extorcare și au operațiuni în zona mineritului”, a explicat Raul Gallegos, director al Control Risks, o firmă de consultanță politică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri