Sari la conținut

„Supraomenescul” Kim Jong-un. Ce susțin autoritățile nord-coreene că s-a întâmplat când liderul de la Phenian a urcat pe un munte

Nu de puține ori în istorie propaganda dictaturilor a frizat, prin cultul personalității, cele mai fanteziste scenarii legate de „natura supraumană” a liderilor de stat. Coreea de Nord nu are cum să facă rabat de la o asemenea tactică ideologică.

Când liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a urcat pe Muntele vulcanic Paektu, de la granița dintre Coreea de Nord și China, ca să celebreze ultimul test cu rachetă balistică intercontinentală, viscolul s-a oprit subit, făcând loc unei atmosfere însorite „fără precedent”, a declarat conducerea nord-coreeană într-un comunicat publicat în ziarul regimului, Rodong Sinmun, potrivit USA Today.

„Muntele Paektu a dezvăluit peisaje încântătoare cu piscuri magice și un soare orbitor. Comandantul nostru strălucit poate controla vremea”, au transmis oficialii de la Phenian.

Ziarul Rodong Sinmun relatează și despre o „revelație” mai „veche” a lui Kim Jong-un: „Într-o postură impresionantă pe vârful Janggun, respectatul Lider Suprem a aruncat o privire familiară dealurilor amețitoare și oceanului de copaci, remintindu-și de zilele pline de emoție în care a realizat marea cauză istorică de a finaliza forța nucleară a statului”.

În aceeași logică de „parabolă” propagandistică, și tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, susținea că în ziua nașterii sale într-o bază militară secretă de pe același munte, cerul s-a umplut de bolta unui „curcubeu dublu”

Coreea de Nord a sărbătorit cu fast ultima sa lansare de rachetă balistică intercontinentală. În piețele publice au avut loc spectacole coregrafice și focuri de artificii.

Rodong Sinmun a publicat, la începutul lunii decembrie, pe prima pagină fotografii ce prezintă piața Kim Il-Sung (Kim Ir-Sen — n.red.), din Phenian, decorată cu portrete ale foștilor lideri ai țării și arhiplină cu soldați și cetățeni aplaudând frenetic.