Surse guvernamentale: 15 ianuarie, „Ziua Z” a Brexitului

Data actualizării: Data publicării:
tm

Votul în camera Comunelor cu privire la ratificarea acordului retragerii pe care Theresa May l-a negociat cu Bruxellesul urmează să aibă loc la 15 ianuarie, potrivit unor surse guvernamentale citat de BBC, relatează Reuters, citată de News.ro. 

brexit shutterstock_417868516
FOTO: Shutterstock

Premierul britanic a amânat în ultimul moment, în lipsa unei majorităţi, acest vot, prevăzut iniţial la 11 decembrie.

Dezabaterea parlamentară pe tema acordului Brexitului se reia miercuri.

Theresa May a declarat duminică la BBC că votul cu privire la ratificare urmează să aibă loc „în jur de 15 ianuarie”.

Peste o sută de camioane participă luni la un test organizat de guvernul britanic în sudul Angliei pentru a preveni congestionarea traficului rutier prin creşterea controalelor la frontieră în cazul unui Brexit sau al ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, transmite EFE, citată de Agerpres.

Locul de întâlnire a vehiculelor a fost un aerodrom dezafectat din Manston, comitatul Kent, pe care executivul de la Londra intenţionează să-l utilizeze ca zonă de staţionare a camioanelor pentru a evita supraaglomerarea drumurilor de acces la principalele porturi.

Operaţiunea „Brock", supravegheată de Ministerul Transporturilor, este testul cel mai important realizat de guvern cu obiectivul de a se pregăti de o ieşire fără acord din UE pe 29 martie.

Ca parte a acţiunii, camioanele reunite pe pista fostului aerodrom se vor deplasa între orele 8-11 GMT în convoi pe autostrada A256 până în portul Dover, principala legătură cu Franţa pe mare.

Planul are în vedere gestionarea traficului şi în special vehiculele de transport de mărfuri în cazul unei creşteri a controalelor la frontiere ca urmare a impunerii de taxe după un ipotetic Brexit dur.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor a declarat că guvernul Theresei May „nu doreşte şi nici nu aşteaptă" o ieşire nenegociată din UE, dar a semnalat că „este de datoria sa" să se pregătească „pentru toate situaţiile neprevăzute".

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri