Sari la conținut

Sute de bărbați înarmați blochează orașul Lugansk, fieful separatiștilor ucraineni

Sute de bărbaţi înarmaţi şi un blindat blocau, marţi seara, centrul oraşului Lugansk, considerat „capitala” separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, au constatat la faţa locului jurnalişti AFP. Cu fețele acoperite și înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, aceşti bărbaţi nu purtau însemne militare, ci doar o panglică albă pe braţul drept, relatează agenția franceză de știri, preluată de News.ro.

Pro-Russian Separatists Control Eastern Ukraine City Of Lugansk

Foto: Guliver/Getty Images

Câteva sute de indivizi, cu faţa acoperită cu cagule, au blocat toate străzile din jurul clădirilor care adăpostesc „Parlamentul” şi „Guvernul” așa-zisei Republici autoproclamate Lugansk (LNR). Este interzis atât accesul vehiculelor, cât şi al pietonilor.

Indivizii, purtând uniforme kaki, le-au interzis jurnaliştilor AFP să filmeze şi să fotografieze, cerându-le să părăsească cartierul „guvernamental”, în care se vedeau mai multe autobuze pline cu tovarăși de-ai lor şi cel puţin un blindat. Alimentarea cu electricitate era întreruptă.

Unul dintre aceşti bărbaţi înarmaţi a declarat pentru AFP că sunt în curs „exerciţii” militare în centrul Luganskului şi că respectivul cordon militar avea să rămână cel puţin „până dimineaţa” de miercuri.

Aceste evoluții au loc în contextul unui conflict între „preşedintele” LNR, Igor Plotniţki, şi fostul său „ministru de interne”, Igor Kornet. Plotniţki l-a destituit pe Kornet după deschiderea unei anchete judiciare împotriva acestuia din urmă, potrivit serviciului de presă al „Preşedinţiei” LNR. Însă Kornet a dezminţit marţi că a fost destituit, într-un comunicat publicat de agenţia oficială separatistă.

„Vreau să risipesc zvonurile cu privire la destituirea mea”, a declarat Kornet, sugerând că bărbaţi înarmaţi au fost mobilizaţi în centrul Luganskului în cadrul unei operaţiuni  ce vizează oprirea unui grup de „sabotori” ucraineni care a intrat pe teritoriul rebel în noaptea precedentă.

La puţin timp după aceea, „preşedintele” Plotniţki a spus că declaraţia adversarului său este „nefondată şi fără valoare juridică. Tentativele unor persoane de a se agăţa de putere cu preţul destabilizării situaţiei în statul nostru sunt zadarnice şi se vor sfârşi în curând”, a adăugat el.

Cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au fost în 2016 teatrul mai multor atentate, epurări în instanţele de conducere şi, potrivit rebelilor aflaţi la putere în Lugansk, unei tentative de puci.

Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de când a început, în aprilie 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte.

Pe aceeași temă