Sute de israelieni au protestat la Tel Aviv împotriva „insignelor verzi”, certificatele de care beneficiază doar cei vaccinați

Data publicării:
o persoană îi arate alteia green pass -ul său pe telefonul mobil
Israelul introduce Green Pass, un certificat care permite celor care se vaccinează accesul în mai multe locații. FOTO: Profimedia Images

Sute de israelieni nemulțumiți de măsurile impuse de Guvern pentru a impulsiona vaccinările au protestat miercuri seară la Tel Aviv. Începând din această săptămâna, Israelul a introdus așa-numita „insignă verde” care permite accesul în localuri și la anumite activități doar celor care s-au imunizat împotriva noului coronavirus, relatează EFE, citat de Agerpres.

Statul israelian şi-a redeschis duminică centrele comerciale şi comerţul stradal pentru întreaga populaţie, în cadrul celei de-a treia ieşiri din carantină de la începutul epidemiei de COVID-19. Însă, dacă anumite locuri sunt deschise pentru toţi, altele sunt accesibile doar persoanelor dotate cu o "insignă verde", semn că ele au primit a doua doză de vaccin în urmă cu cel puţin o săptămână sau că s-au recuperat după boala COVID-19.

Însă această preţioasă „cheie de acces” este criticată de o parte a populaţiei, care vede în aceasta o formă de discriminare a persoanelor nevaccinate.

Proteste cu sute de oameni la Tel Aviv împotriva „insignelor verzi”

Protestele au avut loc în fața teatrului din piaţa Habima din Tel Aviv, exact în ziua în care municipalitatea a organizat primul „Concert Green Pas”, la care au putut asista doar cei care au primit ambele doze de vaccin cu cel puţin o săptămână în urmă.

Câţiva dintre manifestanţi au purtat pancarte cu acuze la adresa guvernului pentru instalarea unui regim de apartheid care îi va marginaliza pe cei care nu vor să se vaccineze, în timp ce alţii au comparat acest permis cu emblema pe care erau obligaţi să o poarte evreii în Germania nazistă.

Conform presei locale, la protest au participat diverse grupuri, majoritatea marginale, dintre care unele neagă nu doar eficacitatea vaccinului, ci şi pericolul coronavirusului.

Protestul a inclus însă şi un sector semnificativ al societăţii, reprezentând numeroase ONG-uri şi academicieni, care şi-au exprimat preocuparea privind libertăţile individuale ale populaţiei în contextul dorinţei vaccinării a unui număr cât mai mare de cetăţeni.

Citiți și: Israelul introduce Green Pass, un certificat care permite celor care se vaccinează accesul în mai multe locații

Autoritățile israeliene vor putea identifica persoanele nevaccinate împotriva Covid

Pe lângă introducerea acestei „insigne verzi", Parlamentul a aprobat miercuri o lege ce autorizează transmiterea către autorităţi a listelor cu persoanele nevaccinate, iar un comitet parlamentar a aprobat o măsură care va permite israelienilor veniţi din străinătate să se poată izola în casele lor în loc de hoteluri, cu condiţia purtării unei brăţări electronice pentru a le fi supravegheate mişcările.

Israelul a administrat cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech unui număr de trei milioane de persoane, o treime dintre cei aproximativ nouă milioane de locuitori ai săi.

Peste 760.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate oficial în Israel de la începutul pandemiei, dintre care mai mult de 5.600 de decese.

Citiți și: Autoritățile israeliene vor putea identifica persoanele nevaccinate împotriva Covid. Măsura este contestată de o parte a populației

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri