Taiwan spune că exercițiile militare ale Chinei provoacă ordinea internațională. Japonia și Coreea de Sud fac apel la dialog

Data actualizării: Data publicării:
steagurile chinei si taiwanului despartite de un rand de flacari
Foto: Profimedia

Taiwan spune că exercițiile militare ale Chinei încalcă teritoriul său și provoacă ordinea internațională. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că insula își va apăra ferm securitatea. Japonia și Coreea de Sud au făcut apel la dialog.

Ministerul Apărării din Taiwan a transmis miercuri că exercițiile militare ale Chinei au încălcat suveranitatea teritorială a insulei, precum și principiile Națiunilor Unite. În acest context, ministerul a subliniat că insula își va apăra ferm suveranitatea, scrie Reuters.  Ministerul Apărării a transmis că urmărește cu atenție activitățile militare ale Beijingului în jurul insulei.

Exercițiile Chinei au dus la blocaje în spațiul aerian și maritim, a transmis ministerul.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că va contracara orice mișcare care încalcă suveranitatea teritorială și își va spori nivelul de vigilență. Totodată, ministerul a comunicat într-o conferință de presă că China continuă să lanseze un război psihologic în Taiwan și că oamenii nu ar trebui să creadă zvonirile și să anunțe guvernului informațiile false.

Armata din Taiwan a crescut nivelul de alertă, înainte de întâlnirea dintre Nancy Pelosi și președinta Tsai.  

Autoritățile vor pune în aplicare planuri pentru "a asigura siguranța și stabilitatea în jurul insulei" - ca răspuns la anunțul Chinei de a organiza trei zile de exerciții militare în jurul insulei începând de joi. Cabinetul taiwanez a adăugat că cetățenii trebuie să se simtă în siguranță.

Totodată, Ministerul de Externe al Taiwanului a transmis că notificarea Chinei privind aceste acțiuni militare reprezintă o provocare care provoacă ordinea internațională și a subliniat că Taiwanul va rămâne în legătură cu țări, inclusiv Statele Unite, pentru a evita escaladarea tensiunilor.

Japonia a calificat exercițiile militare ale Chinei, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, ca fiind, "îngrijorătoare", dar nu a făcut alte comentarii privind prezența acesteia în Asia. Reprezentantul Cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat, într-o conferință de presă, că Guvernul Japoniei a transmis Chinei îngrijorările cu privire la operațiunile militare și a reiterat speranța că problemele legate de strâmtoarea Taiwan vor fi rezolvate prin dialog.

Și Coreea de Sud a făcut apel la dialog pentru menținerea păcii și stabilității în regiune.

"Poziţia guvernului nostru este să menţină o comunicare apropiată cu părţile implicate (...) având în vedere importanţa păcii şi a stabilităţii în regiune, prin dialog şi cooperare", a declarat presei un oficial al preşedinţiei de la Seul.

Pelosi va ajunge miercuri seara în capitala sud-coreeană, în cadrul turneului în Asia dominat până acum de etapa de la Taipei.

China a reacţionat la prezenţa înaltei oficialităţi americane în Taiwan, anunţând manevre militare de mare amploare. Nu s-au făcut publice detalii despre programul de la Seul al reprezentantei Congresului SUA. Singura sa întâlnire confirmată până acum este cea de joi, cu preşedintele Adunării Naţionale, Kim Jin-pyo.

"Suntem încântaţi de vizita doamnei Pelosi în Coreea", a afirmat oficialul sud-coreean citat de AFP, adăugând că speră ca evenimentul să aibă "numeroase rezultate". El a precizat că preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, este în concediu, deci nu o va primi pe Pelosi. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri