Talibanii au executat zeci de membri ai forțelor de securitate: „Mi-au luat fratele de pe stradă. După două zile i-am găsit cadavrul”

Data actualizării: Data publicării:
talibani cauta intr-o casa persoane ascunse
Raportul arată că forțele talibane au ucis peste 100 de foști membri ai forțelor de securitate în doar patru provincii în cele trei luni de la preluarea capitalei Kabul. Foto: Profimedia Images

Talibanii au executat zeci de membri ai forțelor de securitate afgane după ce aceștia s-au predat, potrivit unui raport Human Rights Watch, citat de CNN.

Raportul a detaliat „execuția sumară sau dispariția forțată” a 47 de foști membri ai Forțelor Naționale de Securitate Afgane, inclusiv personal militar, de poliție, membri ai serviciilor de informații și miliție paramilitară, care s-au predat sau au fost reținuți de forțele talibane între 15 august și 31 octombrie. În total, peste 100 de foști membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși sau au dispărut în doar patru provincii din Afganistan.

Raportul se bazează pe un total de 67 de interviuri, inclusiv 40 de interviuri în persoană cu martori, rude și prieteni ai victimelor și luptători talibani. În unele cazuri, familiile raportează povești despre oameni care pur și simplu au dispărut.

„Cazurile reflectă un model mai larg de abuzuri raportate în Khost, Paktiya, Paktika și alte provincii”, se arată în raport.

Un purtător de cuvânt adjunct al talibanilor a respins acuzațiile, spunând că talibanii au stabilit o amnistie generală în prima lor zi de la preluarea puterii în Afganistan. „Pe baza acestui fapt, tot personalul militar și nemilitar al fostului guvern a fost iertat. Acestora li s-a spus că pot trăi normal în Afganistan, că nimeni nu le-ar putea face rău”, a declarat Bilal Karimi pentru CNN.

Bilal a recunoscut că au existat situații în care „unii au fost răniți”, dar nu atât de mulți pe cât se arată în raport, adăugând că aceste „incidente limitate” în care forțele de securitate au fost rănite s-au întâmplat „din cauza dușmăniei personale”, mai degrabă decât a politicii talibane.

„Mi-au luat fratele de pe stradă. După două zile i-am găsit cadavrul”

Raportul arată că forțele talibane au ucis peste 100 de foști membri ai forțelor de securitate în doar patru provincii în cele trei luni de la preluarea capitalei Kabul, pe 15 august.

Un bărbat din Kandahar a descris ce s-a întâmplat când talibanii i-au bătut la ușă în căutarea fratelui său.

„S-a auzit o bătaie la uşă. Talibanii au întrebat: „Fratele tău este acasă?” I-am spus nu. „Nu te speria, spune-i, vrem să vorbim cu el”. Am spus că nu, nu este acasă. Câteva zile mai târziu, l-au luat pe fratele meu de pe stradă. Ne-am uitat peste tot. Ne-am dus la talibani, care au negat implicarea. Două zile mai târziu i-am găsit cadavrul.”, a spus acesta.

„Ucideri sumare și dispariții forțate au avut loc, în ciuda amnistiei anunțate de talibani pentru foști oficiali civili și militari guvernamentali și a asigurărilor din partea conducerii talibanilor că își vor trage forțele la răspundere pentru încălcarea ordinului de amnistie”, se arată în raport.

Un luptător taliban a descris cum un fost oficial al închisorii ar fi fost executat după ce a fost chemat înapoi la muncă în luna august.

„Comandanții l-au chemat înapoi la muncă după câteva zile după ce au preluat controlul asupra închisorii. Ei au spus: „Slujba ta este aici, cunoști meseria asta”. Închisoarea are trei porți. Muhammad a trecut prima poartă. A fost împușcat mortal între a doua și a treia poartă.”

Raportul susține că talibanii au căutat, de asemenea, foști membri cunoscuți ai forțelor de securitate, „deseori amenințând și abuzând membrii familiilor pentru a dezvălui unde se aflau cei care se ascundeau”, adăugând: „Unii dintre cei reținuți în cele din urmă au fost executați sau luați în custodie fără a fi recunoscută reținerea lor”.

De asemenea, se arată că deși oficialii talibani au negat în mod repetat că forțele lor au comis asasinate, „Dovezile sugerează că execuțiile sumare și disparițiile, printre alte abuzuri, sunt efectuate de conducerea talibană înaltă la nivel de district sau provincii”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri