Țara în care membrii partidului aflat la putere se omoară între ei

Data actualizării: Data publicării:
africa

Africa de Sud se confruntă cu un val de asasinate politice, însă situația este diferită față de conflictele sângeroase din anii Apartheid-ului.

De ce haosul de acum este diferit față de cel din preajma anilor 1990? Deoarece de data această inamicii care se ucid între ei nu mai sunt din partide diferite, ci din aceeași tabără politică, relatează The New York Times.

Lupta pentru putere în ierarhia și pentru banii Congresului Național African (CNA) este în toi. Partidul-mamut se află la putere în Africa de Sud de 24 de ani, de la tranziția spre democrație din 1994.

Dar bătăliile nu se poartă prin tactici politicianiste, ci prin asasini plătiți, scrie cotidianul american, care citează surse din cadrul CNA.

Congresul Național African, care a inspirat cândva visul de echilibru democratic pe un continent măcinat de războaie civile, a devenit acum sursa a nesfârștie scandaluri de corupție.

În ultimii doi ani, 90 de politicieni au fost uciși, cea mai mare rată din ultimii 16 ani, iar situația s-a agravat atât de tare, încât poliția se vede nevoită acum, pentru prima dată, să menționeze în rapoartele anuale privind criminalitatea și o categorie specială dedicată asasinatelor politice.

Asasinatele recente acoperă o gamă mai largă de motive. Nu doar capturarea puterii în partid îi determină pe unii membri ai CNA să apeleze la serviciile asasinilor plătiți, ci și răzbunarea, ca urmare a unor acte de corupție făcute publice de către colegi.

Cea mai aprigă luptă pentru resursele rețelelor clientelare se poartă în zonele rurale ale Africii de Sud.

„Era mai bine înainte să obținem democrația, pentru că atunci știam cine este dușmanul – dușmanul era regimul, regimul nedrept. Acum nu mai știi cine este dușmanul”, spune Mluleki Ndobe, primarul unui district din provincia KwaZulu-Natal, pepiniera asasinatelor politice din Africa de Sud.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri