Țara în care mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere o lovitură de stat militară

Data publicării:
Bărbat cu pumnul ridicat într-o mare de oameni la un protest
Protestatarii sudanezi au cerut dizolvarea guvernului de tranziție. Foto: Profimedia Images

Adversarii tranziției la democrație din Sudan au ieșit în stradă, în capitala Khartoum, sâmbătă, pentru a cere armatei să preia controlul țării printr-o lovitură de stat, relatează BBC. Mai multe mii de protestatari s-au adunat în fața palatului prezidențial, în situația în care criza politică din această țară se adâncește.

De la răsturnarea de la putere a lui Omar al-Bashir în 2019, țara este condusă dual de grupuri militare și civile. Recent, tensiunile au crescut puternic după ce o presupusă încercare de lovitură de stat atribuită susținătorilor lui Bashir a fost dejucată de autorități.

De atunci, liderii militari cer reformarea coaliției Forțele Libertății și Schimbării care a condus protesele anti-Bashir și care a format o parte esențială a guvernului de tranziție. Armata a cerut inclusiv înlocuirea actualului cabinet.

Liderii civili ai țări spun, însă, că este vorba de o nouă încercare a armatei de a prelua puterea.

Sâmbătă, protestatarii anti-guvernamentali au scandat „Jos cu guvernul foametei” și au cerut generalului Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate să lanseze o lovitură de stat și să preia conducerea țării.

„Avem nevoie de un guvern militar. Actualul guvern a eșuat în a stabili dreptate și egalitate”, a declarat unul dintre protestatari pentru AFP.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri