Țările europene în care măsurile restrictive anti-COVID se vor relaxa începând de luni

Data actualizării: Data publicării:
oameni cu măști chirurgicale pe stradă
Foto: Getty Images

Pe măsură ce rata de infecție cu coronavirus începe să scadă în unele țări, autoritățile au decis relaxarea restricțiilor anti-COVID, începând cu data de 4 mai. Guvernele acestor state au avertizat, însă, că procesul de relaxare va fi lent și vor impune din nou măsurile de siguranță la primul semn de creștere al cazurilor de infectare cu noul virus, potrivit Business Insider

Germania

Germania va redeschide locurile de joacă, muzeele şi bisericile începând de luni, după ce, la sfârșitul lunii aprilie au fost redeschise unele magazine cu o suprafață mai mică de 800 de metri. De asemenea, și școlile din unele landuri se vor redeschide treptat tot cu data de 4 mai.

Cancelarul german a avertizat că Germania a realizat până acum doar un succes fragil împotriva epidemiei. Amintind că nu există încă un vaccin împotriva noului coronavirus, ea le-a cerut compatrioţilor săi să dovedească în continuare prudenţă extremă.

Italia

Italia va renunţa de luni la o serie de măsuri împotriva noului coronavirus. Italienii vor putea ieși din case să facă sport în apropierea zonei în care locuiesc. De asemenea, parcurile și grădinile se vor redeschide luni, iar localnicii își pot vizita rudele aflate în aceeași regiune. Şcolile se vor redeschide în septembrie, iar restaurantele şi barurile își vor aștepta clienții abia din luna iunie, potrivit DW.com.

"Aş vrea să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineaţă ... Însă o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face să crească într-un mod necontrolat curba contagiunilor şi ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum", a scris premierul italian Giuseppe Conte, într-o postare pe Facebook. "Trebuie să acţionăm pe baza unui plan naţional, care să ţină totuşi cont de particularităţile teritoriale" a adăugat şeful guvernului italian.

Belgia

Începând de luni, în Belgia, vor începe să circule mai multe mijloace de transport în comun, iar purtarea măştilor de protecţie în transportul în comun de către persoane cu vârste peste 12 ani devine obligatorie. Tot din 4 mai, se vor ridica și restricțiile privind administrarea tratamentelor neesențiale în spitale, iar magazinele de textile și croitoriile se vor redeschide pentru a putea confecționa măști de protecție, scrie Sky News.

Spania

Prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat că Insulele Baleare și Canare vor fi primele care vor ridica măsurile restrictive începând cu 4 mai, iar în restul Spaniei, începând cu 11 mai. 

Alergători, ciclişti şi surferi au ieşit sâmbătă dimineaţa devreme din locuinţele lor, în întreaga Spanie, pentru a face mişcare, după ce guvernul a început să relaxeze restricţiile impuse pentru combaterea coronavirusului şi le-a permis adulţilor să iasă din case pentru prima dată în şapte săptămâni.

De asemenea, purtatul măştii va deveni obligatoriu în mijloacele de transport public din Spania începând de luni pentru a se evita o relansare a contagiunilor cu coronavirus.

Austria

Austria a intrat deja într-o nouă etapă a relaxării restricțiilor. Au fost redeschise magazinele mari, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport. Totodată, austriecilor le este permis să se întrunească în grupuri de până la zece persoane, cu recomandarea păstrării distanței de cel puțin un metru, potrivit DW. Austria a înregistrat până acum peste 15.500 de infectări și aproape 600 de decese provocate de COVID-19. 

Slovenia

Pe 4 mai, în Slovenia se vor redeschide saloanele de înfrumusețare. Purtarea măștilor devine obligatorie în interior, în spațiile publice. Autoritățile urmează să stabilească când se vor redeschide școlile, hotelurile, barurile și restaurantele, potrivit Sky News.

Grecia

Grecii vor putea ieși din case începând cu data de 4 mai, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis, potrivit New York Times. Aceștia nu mai sunt obligați să trimită mesaje cu text la 13033, un număr creat de guvern pentru a monitoriza fiecare cetăţean în perioada de izolare, şi să se reunească în grupuri de până la 10 persoane.

Tot de luni va fi posibilă și deschiderea mai întâi a magazinelor mici, a saloanelor de coafură şi a frizeriilor, iar angajaţii atât din sectorul public cât şi cel privat vor începe ziua de lucru decalat, la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţiile în transportul public, potrivit Agerpres.

Bisericile vor fi deschise pentru rugăciunea individuală din 4 mai, dar vor fi interzise slujbele cu public până la 17 mai când vor putea fi reluate liturghiile, cu respectarea însă strictă a normelor sanitare.

Croația

Croaţia începe de luni, 4 mai, a doua fază a relaxării carantinei. Sistemul sanitar public şi privat îşi poate relua activitatea normală, cu unele excepţii. Saloanele de înrumuseţare şi frizeriile se pot redeschide şi ele, iar de lunea viitoare, se vor redeschide mall-urile, grădiniţele şi şcolile, iar oamenii se pot aduna în grupuri mai mari de 10 persoane, desigur, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat duminică modificări ale restricțiilor impuse de epidemie, potrivit jurnalistului Digi24 Balazs Barabas. La Budapesta și în împrejurimi rămân în vigoare restricțiile ieșirii în public. 

Duminică, în provincie intră în vigoare noi reglementări:
- magazinele pot deschide fără orar limitat
- se pot redeschide terasele și grădinile restaurantelor și cafenelelor
- se va permite accesul în ștrandurile în aer liber
- în magazine și în transportul în comun se va menține obligatoriu distanță de 1,5 metri între persoane, iar purtarea măștilor de protecție sau acoperirea în alt mod a feței devine obligatorie.

Joi guvernul de la Budapesta a anunțat că toate manifestările cu un public de peste 500 de persoane vor fi interzise până pe 15 august. Între timp, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că interdicția e valabilă și pentru cele sub 500 de persoane.

După anunțul guvernului, organizatorii festivalului de muzică Sziget și al altor două evenimente de anvergură au confirmat oficial că evenimentele din acest an au fost anulate.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri