Galerie Foto "Tatăl era născut în 1988, soția în 1991, fiica în 2016". Greaua misiune a ucrainenilor care sapă în cimitirul ascuns de ruși în Izium

Data actualizării: Data publicării:
anchetatorii cerceteaza cimitirul din izium
La Izium, anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre. FOTO: Profimedia Images

Nici măcar ploile abundente nu au putut estompa mirosul morții din pădurea de pini din Izium, unde anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre, unele cu urme de tortură. Bărbații care săpau pentru a scoate cadavrele din mormânt par copleșiți de înfiorătoarea sarcină pe care o au de îndeplinit. Între timp, ies la iveală detalii înfiorătoare despre modul în care au murit ucrainenii găsiți acolo.

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că cel puțin 440 de morminte au fost găsite în oraș în ultimele zile. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că unele dintre cadavrele găsite în Izium aveau „urme de tortură” și a acuzat Rusia de „cruzime și terorism”.

Izium a fost ținta unor atacuri intense de artilerie rusă în aprilie. Orașul, care se află lângă granița dintre regiunile Harkov și Donețk, a devenit un punct important pentru armata rusă în timpul a cinci luni de ocupație. Forțele ucrainene au preluat din nou controlul asupra orașului sâmbăta trecută, după o contraofensivă puternică.

O echipă CNN a mers la fața locului, vineri, și a văzut cum saci de cadavre erau transportați într-un camion frigorific. Unul dintre saci părea foarte mic, scrie CNN.

Majoritatea mormintelor găsite sunt individuale, având cruci de lemn, unele cu nume și numere scrise de mână. Unul avea numărul 398. Altul avea numele unui bărbat de 82 de ani. 

Un oficial care coordona echipa de investigație a declarat pentru CNN că investigațiile ar trebui să stabilească când au murit acești oameni.

În pădure a fost descoperită și o zonă unde încă se văd în pământ urme de tancuri militare.

Un anchetator a declarat pentru CNN că într-o groapă comună au găsite 17 cadavre.

La Izium, anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre. FOTO: Profimedia Images
La Izium, anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre. FOTO: Profimedia Images

„Aici sunt cadavrele ale civililor, iar mai departe ale militarilor”, a declarat Igor Garmash, anchetator aflat la fața locului. „Peste 20 de cadavre au fost examinate și trimise pentru investigații suplimentare”, a declarat el pentru CNN.

Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei a declarat joi că unele dintre mormintele descoperite la Izium erau „recente” și că acolo erau îngropate cadavre „în mare parte ale civililor”.

Dmitro Lubinets, comisar pentru Drepturile Omului în Ucraina, a transmis într-o declarație video că a fost găsită „o întreagă familie. Este o familie tânără... Tatăl s-a născut în 1988, soția s-a născut în 1991, fiica lor mică s-a născut în 2016.”

El a declarat că localnicii le-au spus anchetatorilor că familia a murit într-un atac aerian rusesc.

"De asemenea, am văzut aici o înmormântare în masă a militarilor armatei ucrainene. Modul în care au fost îngropați - veți vedea dovezi că mâinile lor au fost legate..., au fost uciși de la mică distanță", a spus Lubinets.

Tamara Volodimirovna, care conduce o casă funerară din Izium, a declarat pentru The Guardian, că i s-a ordonat de către forțele de ocupație să scrie numere în loc de nume și să le înregistreze pe ambele într-un jurnal. Ea a spus că noua administrație rusă nu i-a dat materialele necesare pentru a face marcaje funerare adecvate.

Cel puțin 100 de oameni au fost uciși în primăvară în timpul atacului rusesc asupra Izium, a afirmat Volodimirovna. Printre aceștia erau și 20 de copii care nu au mai ajuns la timp în adăpostul anti-aerian.

„A fost o catastrofă”, a spus Volodimirovna, care a descris modul în care oamenii au îngropat cadavre oriunde au putut în timpul bombardamentelor puternice, ar apoi au fost nevoiți să le reînhumeze.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri