Temeri că un nou război ar putea izbucni în Balcani. SUA și-au trimis emisarul special să discute cu liderii din Bosnia

Data actualizării: Data publicării:
gabriel escobar zambind
Emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, s-a întâlnit cu membrii președinției tripartite a Bosniei Foto: Profimedia Images

Emisarul american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, s-a întâlnit luni cu reprezentantul sârbilor din Bosnia și Herțegovina, Milorad Dodik, și cu colegii acestuia de la Președinția tripartită a țării, bosniacul Sefik Dzaferovic şi croatul Zeljko Komsic. Discuțiile au avut loc în condițiile în care reprezentantul comunității internaționale, Christian Schmidt, a avertizat că Bosnia este expusă riscului de a se dezmembra din cauza ambițiilor secesioniste ale sârbilor.

După conflictul intercomunitar din fosta Iugoslavie, care s-a soldat cu aproape 100.000 de victime în Bosnia între 1992 şi 1995, sârbii bosniaci au fost constrânşi de comunitatea internaţională să formeze o armată comună cu bosniacii şi croaţii din Federaţia croato-musulmană.

Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska în Preşedinţia colegială a Bosniei și Herțegovina, ameninţă însă în ultimele luni că entitatea sa va ieși din forţele armate comune şi-și va crea propria armată, un demers pentru care a fost acuzat că „amenință pacea”.

Cunoscut pentru pozițiile sale separatiste, liderul sârb amenință, de asemenea, cu retragerea din mai multe instituţii centrale, printre care justiţia şi sistemul de impozitare indirectă, din care sârbii fac parte în urma acordurilor care au pus capăt războiului.

Gabriel Escobar: Nu va exista un război

În urmă cu trei zile, emisarul american Gabriel Escobar îl acuzase pe Milorad Dodik, într-un interviu la Radio Europa Liberă, că a provocat această nouă criză pentru „a-şi proteja puterea şi banii”.

După întâlnirea avută luni, emisarul american spune însă că reprezentantul sârbilor bosniaci este dispus la concesii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Lucrul cel mai important asupra căruia ne-am pus de acord cu interlocutorii întâlniţi astăzi este că suntem toţi de acord că nu va exista un război. Acesta este mesajul cel mai important”, a declarat presei Gabriel Escobar, după întâlnirea cu Milorad Dodik, Sefik Dzaferovic şi Zeljko Komsic, cei trei membri ai Președinției colegiale a Bosniei și Herțegovina.

Milorad Dodik „a manifestat deschidere” în discuţia despre „retragerea tuturor legilor care ar slăbi instituţiile centrale”, a spus diplomatul american. El a dat asigurări că Statele Unite, care au găzduit în 1995 negocierile de pace cu privire la Bosnia, susţin integritatea teritorială a acesteia.

Reprezentantul comunității internaționale în Bosnia: „Pacea și stabilitatea regiunii, în pericol”

Într-un raport înaintat la 3 noiembrie Consiliului de Securitate al ONU, Înaltul Reprezentant internaţional în Bosnia, Christian Schmidt, care monitorizează respectarea Acordului de pace de la Dayton, a avertizat că Bosnia este expusă „celei mai mari ameninţări existenţiale de după război”. Schmidt i-a acuzat pe Dodik şi pe liderii entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska, că „pun în pericol (...) pacea şi stabilitatea păcii şi a regiunii”, context în care a cerut comunității internaţionale să reacţioneze.

Analiștii avertizează, la rândul lor, că se prefigurează cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului bosniac din 1995. Într-o țară în care diviziunile etnice dintre sârbi (ortodocși), bosniaci (musulmani) și croați (catolici) au dus la crime de război în istoria recentă, nivelul tensiunilor interetnice îi neliniștește pe observatori, scrie CNN într-un comentariu în care se întreabă dacă Occidentul este dispus să facă totul pentru a opri un eventual alt război în Balcani, în condițiile în care se confruntă deja cu mai multe alte crize internaționale.

Citiți și: Viktor Orban s-a întâlnit cu Milorad Dodik, liderul sârbilor din Bosnia care amenință cu secesiunea

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri