Temeri de poluare puternică în Franța, după un incendiu la o uzină chimică din Rouen. Zeci de oameni au ajuns la medic

Data publicării:
incendiu rouen

Îngrijorarea locuitorilor din Rouen, orașul francez în care în noaptea de miercuri spre joi a ars o uzină chimică, este la cote maxime. Autoritățile au recunoscut că nivelul poluării a depășit limitele normale. Norul cu particule periculoase a ajuns la 60 de kilometri de locul incendiului. Oamenii din zonă se plâng că autoritățile comunică prea puțin și au început deja să depună plângeri la poliție, pentru că le e pusă în pericol viața.

Zeci de oameni au ajuns la medic în ultimele zile, după incendiul de la uzina chimică din Rouen. Unii dintre ei au rămas internați.

Am ajuns vineri la urgență. Mă arde gâtul. Mi-au dat Eferalgan și sirop, asta e tot”, spune un pacient.

Pe străzile din Rouen, oraș situat în nordul Franței, încă sunt oameni care poartă măști de protecție. La trei zile de la izbucnirea focului, în aer continua să plutească un miros greu. Mulți locuitori au dureri mari de cap și senzație de greață din această cauză.

Poate să fie o tuse iritantă, mâncărimi la nivelul ochilor, a mucoaselor nazale și ale gâtului”, explică medicul Nathalie Bourgeais care pot fi efectele poluării și ale particulelor iritante pe care localnicii le respiră.

Uzina chimică din Franța a ars ore în șir. Focul, izbucnit în toiul nopții, a fost stins abia a doua zi după prânz. Locuitorii din Rouen au treziţi de zgomotul unor explozii puternice. 130 de pompieri au fost trimişi să stingă focul şi a fost stabilit un perimetru de securitate de 500 de metri. Deasupra fabricii s-a înălţat un nor gros de fum, vizibil de la kilometri distanţă. Mulți localnici au fost evacuați, iar şcolile şi grădiniţele au suspendat cursurile. Transportul în comun, care fusese întrerupt în mare parte a orașului francez, a fost reluat abia în cursul serii.

Încă nu sunt cunoscute cauzele exploziilor care au dus la incendiu, dar cert este că 3.000 de metri pătrați din uzină au fost făcuți scrum. O mare problemă pentru mediu, dar și pentru sănătate - acoperișul ars conținea azbest, material cancerigen. Au ars și solveți, vopsea și derivați ai petrolului.

Nimeni nu știe exact ce substanțe au fost eliberate în atmosferă și nici care vor fi efectele pe termen lung. De aceea, mai mulți oameni au depus plângeri la poliție.

Nu știm încă cine este responsabil. Eu am depus plângere pentru punerea în pericol a vieții, pentru că de trei zile, aici, la Rouen, nu știm ce respirăm, avem un prefect care comunică puțin și prost, nu ne creează un sentiment de siguranță, nici acum nu știm rezultatul analizelor”, a declarat Karim Berbra, avocat.

Nu doar aerul este poluat. Particulele au intrat în sol, sunt oameni care încă își mai curăță grădinile, iar agricultorii nu mai au voie să recolteze nimic, până când nu vor veni rezultatele analizelor.

Iar pe Sena s-ar format fi pete de petrol, din cauza vopselurilor care au ars.

Deși prefectul regiunii a anunțat că de luni școlile vor fi redeschise și viața va reveni la normal, pe rețele sociale s-au creat grupuri de oameni din alte zone ale Franței care s-au oferit să îi cazeze temporar pe cei care vor să plece din zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri