Temeri de război între SUA și Iran. Personalul ambasadei americane din Irak, evacuat

Data publicării:
trump iran

Departamentul de Stat al Statelor Unite îşi recheamă personalul diplomatic non-esenţial din Irak după ce tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat. Mai mult decât atât, Statele Unite îşi avertizează cetăţenii să nu călătorească în Irak, din cauza „riscurilor majore în ce priveşte violenţa şi răpirile”, conform CNN.

Departamentul de Stat a emis un comunicat în care angajaţii care lucrează în ambasada Statelor Unite în Baghdad şi în consulatul de la Erbil au primit instrucţiuni să părăsească Irakul, menţionând că „serviciul de vize va fi suspendat temporar în ambele locuri”.

Departamentul de Stat a explicat aceste schimbări bruşte prin faptul că abilitatea guvernului SUA de a „oferi servicii de rutină sau de urgenţă cetăţenilor americani din Irak este extrem de limitată” şi, prin urmare, ameninţările cum ar fi „terorismului, răpirile sau conflictul armat” direcţionate spre cetăţenii americani din Irak sunt un risc mult prea mare.

Anunţul vine după ce secretarul de stat Mike Pompeo a făcut o vizită neanunţată în Irak, în care a discutat cu oficialii de la Baghdad despre capacitatea ţării de a proteja cetăţenii americani aflaţi pe teritoriul său. Vizita face parte dintr-o serie de acţiuni ale administraţiei Trump în Orientul Mijlociu, acolo unde Pentagonul şi-a plasat, recent, portavioane şi bombardiere. Administraţia Trump a avut în ultima vreme o atitudine din ce în ce mai vehementă la adresa Iranului, acuzând autorităţile iraniene şi aliaţii lor din Orientul Mijlociu că „pregătesc atacuri iminente contra intereselor americane”.

Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a afirmat, însă, marţi că Iranul nu va intra într-un război cu Statele Unite: „Nu va fi război. Naţiunea iraniană a ales calea rezistenţei. Noi nu căutăm războiul şi nici ei. Ei ştiu că acesta nu este în interesul lor”, relatează Agerpres.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran s-au înrăutăţit progresiv după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Administraţia Trump a părăsit acordul nuclear semnat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama şi a impus din nou sancţiuni dure Iranului. Trump argumenta că termenii acordului sunt inacceptabili şi că nu au oprit Iranul din a-şi dezvolta un program nuclear şi să intervină în ţările vecine, precum Siria sau Yemen.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri