Tensiuni între Turcia și SUA. Baza de la Incirlik, motiv de dispută

Data actualizării: Data publicării:
Activity At Incirlik Air Force Base Increases As It Prepares For War
INCIRLIK AIR FORCE BASE, TURKEY - MARCH 7: An F-15 fighter jet glides in for a landing in front of Adana's main mosque March 7, 2003 at Incirlik Air Force Base in Turkey. Activity at Incirlik, one of the Air Force's main bases in the region, is increasing as the military prepares for a possible war in Iraq. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Oficiali turci de rang înalt pun sub semnul întrebării prezenţa forţelor din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Statele Unite la baza aeriană de la Incirlik, în sudul Turcei, relatează news.ro.

Activity At Incirlik Air Force Base Increases As It Prepares For War
FOTO: Gulliver/Getty Images

Un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat joi că nu este necesar să se procedeze la o ”evaluare precipitată” la Incirlik, o bază folosită de aliaţi NATO ai Turciei pentru a lansa atacuri aeriene asupra grupării Statul Islamic în Siria vecină.

Însă el a întrebat de ce Statele Unite - care susţin anumite grupări kurde ce luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei - nu au acordat o susţinere Turciei, un aliat NATO, în efortul acesteia de a recuceri localitate al-Bab de la jihadişti.

„În ultima lună şi jumătate am observat şi am înţeles că această susţinere nu a fost oferită la nivelul suficient şi eficient”, a declarat Kalin pentru postul Kanal 24.

Ankara este furioasă din cauza politicii Washingtonului în Siria de susţinere a acestor miliţii kurde siriene, pe care le consideră braţul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ce luptă în Turcia, o organizaţie pe care atât turcii şi americanii o consideră teroristă.

Kalin şi-a exprimat speranţa ca administraţia preşedintelui-ales Donald Trump, care urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie, să fie mai atentă la sensibilităţile Ankarei.

De asemenea, vicepremierul Veysi Kaynak a declarat că această coaliţiei internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a folosit doar rar baza aeriană de la Incirlik pentru a se alătura operaţiunilor militare turce şi rebelilor sirieni pe care Ankara îi susţine, ceea ridică întrebări în rândul populaţiei turce.

„Prezenţa lor (la Incirlik) este pusă în discuţie de către poporul şi naţiunea noastră, iar această problemă se află pe agenda Guvernului”, a declatrat Kaynak pentru postul A Haber.

Turcia a lansat o incursiune în Siria, în august - Operaţiunea Scut pe Eufrat - cu obiectivul de a respinge luptători din Statul Islamic din zona de frontieră şi a opri înaintarea unor miliţii siriene jurde către această zonă.

Un purtător de cuvânt militar american a declarat miercuri că Washingtonul discută cu Ankara despre o viitoare susţinere a forţelor turce la al-Bab, în prezent în centrul operaţiunilor militare turce în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri