Tensiunile comerciale SUA-China, în creştere. Trump vrea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Foto: Getty Images

Administraţia preşedintelui Donald Trump analizează dacă să impună delistarea companiilor chineze de la bursele americane, măsură care ar reprezenta o escaladare radicală a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, relatează Reuters, citat de MEDIAFAX.

Principalii indici bursieri americani au scăzut, în urma informaţiilor, care au apărut cu câteva zile înainte de aniversarea de către China a 70 de ani de la formarea republicii populare, la 1 octombrie.

Acţiunile grupului Alibaba au închis în scădere cu 5,95%, iar cele ale Baidu cu 3,67%. Indicele iShares China Large-Cap ETF a pierdut 1,15%.

Titlurile Intercontinental Exchange, proprietara New York Stock Exchange, au scăzut cu 1,88%, iar acţiunile operatorului Nasdaq au coborât cu 1,7%.

În iunie, parlamentari din ambele partide au introdus un proiect de lege pentru a obliga companiile chineze listate la o bursă în SUA să se supună supravegherii autorităţilor de reglementare, oferind acces inclusiv la auditori, în caz contrar riscând delistarea.

Autorităţile chineze au fost reticente mult timp să permită autorităţilor de reglementare străine să inspecteze firmele locale, din motive de securitate naţională.

„Beijingul nu ar trebui să mai poată să îşi protejeze companiile de respectarea legilor şi reglementărilor americane referitoare la transparenţă şi responsabilitate”, a declarat senatorul republican, Marco Rubio, la momentul depunerii proiectului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri