Testele pentru Covid-19 prezentate de Novak Djokovic au fost "valide", spun procurorii sârbi

Data actualizării: Data publicării:
novak djokovic
Novak Djokovic părăsește Australia prin aeroportul din Melbourne. Foto: Profimedia Images

Procurorii din Serbia spun că nu există dovezi care să sugereze că Novak Djokovic a prezentat autorităților australiene teste Covid falsificate, scrie BBC. Potrivit anchetatorilor sârbi, certificatele prezentate sunt valide.

Potrivit unui test pe care l-a furnizat autorităţilor australiene, Djokovic a fost depistat pozitiv la Covid-19 pe 16 decembrie. Un alt test efectuat pe 22 decembrie a fost negativ.

Însă validitatea acestor teste a fost pusă în discuție în mass-media, inclusiv de către BBC, din cauza numerelor lor de serie.

"S-a stabilit printr-o analiză a bazei de date digitale că Novak Djokovic a fost testat de mai multe ori şi că certificatele pentru aceste teste din 16 decembrie şi 22 decembrie 2021 sunt valabile", a afirmat procuratura sârbă într-un comunicat de presă, adăugând că aceste verificări au fost efectuate de Ministerul Sănătăţii.

anchetă a jurnaliștilor BBC a arătat că numărul de serie trecut pe acel test nu se încadrează corect între cele făcute în Serbia în acea perioadă.  Acel număr este, în mod ciudat, mai mare decât al testului negativ, datat șase zile mai târziu, care demonstra că sportivul nu mai era infectat.

Primii care au sesizat discrepanța dintre codurile de confirmare a testelor au fost jurnaliștii de la un grup de investigații german, Zerforschung, care lucrează în parteneriat cu publicația Der Spiegel.

BBC a mers mai departe și a verificat dacă numerele sunt generate în ordine strict cronologică în Serbia. Astfel, a descoperit că singurul care nu respectă ordinea este cel al lui Novak Djokovic.

Și cotidianul sportiv francez L'Equipe, citat de Agerpres, a scris că apar tot mai multe suspiciuni cu privire la data exactă a testului Covid pozitiv al lui Novak Djokovic.

Avocaţii lui Djokovic au adăugat la dosarul clientului lor două teste PCR, cel pozitiv din 16 decembrie şi al doilea, negativ, datat 22 decembrie. Cu toate acestea, numerele de serie ale acestor teste ar indica faptul ca primul ar fi putut fi efectuat la mai mult de o săptămână după data menţionată oficial.

Djokovic, deţinătorul recordului de titluri la Australian Open (9), participase însă pe 17 decembrie la un eveniment cu tineri jucători de tenis, la Belgrad, şi acceptase chiar să acorde un interviu, pe 18 decembrie, cotidianului sportiv francez L'Equipe. El a asigurat că a fost informat în privinţa rezultatului pozitiv al testului PCR abia după întâlnirea din 17 decembrie şi a recunoscut "o eroare de judecată" în legătură cu interviul pentru L'Equipe.

Turneul Australian Open a fost câştigat anul acesta de spaniolul Rafael Nadal, care stabilit un nou record de titluri de Grand Slam (21), devansându-i astfel pe Novak Djokovic şi pe elveţianul Roger Federer, ambii cu câte 20 de trofee majore.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri