The Atlantic: De ce nu vrea Erdogan să facă publică înregistrarea cu momentul presupusei asasinări a jurnalistului saudit

Data actualizării: Data publicării:
Jamal-Khashoggi

„Domnul Indiciu”. Acesta pare a fi pseudonimul liderului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, în cazul jurnalistului dispărut Jamal Khashoggi, care a acumulat deja datele unei bombe diplomatice pe relația SUA-Turcia-Arabi Saudită.

Autoritățile turce și-au asumat, indirect, principalul rol detectivistic în povestea obscură a dispariției lui Jamal Khashoggi, despre care se crede că ar fi fost asasinat la ordinul prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman (MbS).

Un rol detectivistic nu doar pentru că presupusa crimă a avut loc pe teritoriul Turciei, în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, ci și pentru că autoritățile turce au ales să trateze cazul la nivel public prin ceea ce pare a fi o potențare strategică a enigmei, consideră un editorialist al prestigioasei publicații americane The Atlantic.

Întrebarea de pe buzele tuturor este în aceste zile: De ce nu oferă Erdogan publicului casetele de pe camerele de supraveghere, din moment ce a dat constant de înțeles că ar fi în posesia acestora?

Un bluf? Nu chiar, chiar dacă are aparențele unui bluf, susține Graeme Wood în editorialul său din The Atlantic. „Dacă aceste casete nu sunt date publicității încă, nu înseamnă nu există. Turcia a prins un rival regional (Arabia Saudită – n.r.) într-o postură compromițătoare – fără un alibi sau o strategie coerentă pentru a se apăra”, scrie jurnalistul.

Lăsând câte un detaliu „grotesc”„picure” în fiecare zi și să producă titluri de prima pagină în presa internațională, președintele Turciei „a transformat tortura probabilă a lui Khashoggi într-o tortură de altă natură, una îndreptată spre prințul Mohammad bin Salman”. Mai mult, prelungind această „agonie”, Erdogan ar căuta, de fapt, să „hrănească percepția că MbS este un ucigaș nebun”.

Graeme Wood aduce în discuție și ipoteza care circulă acum în presa americană, lansată de cotidianul The Washington Post, unde Jamal Khashoggi colabora cu articole de opinie. Conform cotidianului american, Mohammad bin Salman ar căuta acum un „țap ispășitor” în persoana adjunctului serviciilor de informații al Arabiei Saudite, Ahmed al-Assiri.

The Washington Post scrie că, potrivit unei surse, Assiri ar fi făcut „numeroase demersuri pe lângă MbS pentru a lua atitudine față de Khashoggi și a alte persoane”.

Guvernul american ar fi primit informații în legătură cu o „echipă specială” pe care Assiri urma să o organizeze în viitorul apropiat în scopul unor „misiuni sub acoperire”, mai scrie cotidianul american.

Şeful diplomaţiei turce a dezminţit vineri că ţara sa i-a furnizat omologului său american Mike Pompeo „vreo înregistrare audio" care ar elucida soarta jurnalistului saudit.

CITIȚI ȘI: Fața nevăzută a jurnalistului dispărut. Care erau legăturile lui Jamal Khashoggi cu extremismul islamic

CITIȚI ȘI: Trump recunoaște pentru prima dată posibilul asasinat al jurnalistului saudit: "E rău, foarte rău"

CITIȚI ȘI: Poliția turcă are o nouă pistă în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri