The Economist: indexul democrației în 2018. România a primit nota 6,38

Data publicării:
indexul democratiei 2018
Sursa: The Economist

Publicația britanică The Economist a publicat Indexul democrației pentru anul 2018, un top pe care îl realizează din 2008 încoace. Analiștii englezi au analizat nu mai puțin de 167 de țări, în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Studiul The Economist este mai strict decât altele în domeniu și a ajuns la o concluzie tristă: doar 4,5% din populația lumii trăiește în „democrații depline”. Însă, per total, scorul democrației la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani.

42 de națiuni din lume au trecut printr-un declin al democrației în 2018, comparativ cu 89 în 2017. 48 de țări și-au consolidat, în schimb, cultura democrată.

România este în scădere din 2015 încoace. Dacă acum patru ani primea o notă de 6,68, în 2018 scorul țării noastre a scăzut până la 6,38. Ambii indici, însă, ne situează în aceeași categorie, a națiunilor cu „democrații defecte”.

democratie romania

De altfel, punctează The Economist, în ultimii ani, amenințările la adresa democrațiilor au devenit evidente în toată lumea. Primăvara Arabă nu a adus schimbări notabile în zonă. Liderul chinez va muri în fruntea țării. Populiști cu tendințe autoritare au câștigat alegerile din Filipine, Brazilia și Mexic sau au subminat instituții democratice din Ungaria, Turcia și Polonia. Pentru că tacticile acestor lideri sunt atât de flagrante, grupuri de protestatari din mai multe țări s-au ridicat, iar interesul pentru viața politică a crescut.

Este un fenomen valabil și pentru democrații avansate, ca Statele Unite ale Americii, unde votanții sunt extrem de nemulțumiți. Polarizarea societății americane din ultimii ani a transformat nemulțumirile în furie, iar furia s-a transformat în proteste deseori violente. Nemulțumirea oamenilor s-a văzut și la urme, la final de 2018. La ultimele alegeri parțiale din SUA, prezența la vot a fost cea mai mare din ultimii 100 de ani.

Topul celor mai democrate națiuni vs. regimuri totalitare

Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia, urmată de Islanda și Suedia. Top 5 este completat de Noua Zeelandă și Danemarca.

cele mai democrate tari vs. regimuri totalitate 2018
Sursa: The Economist

La polul opus găsim, fără surprize, Coreea de Nord. Îi urmează Siria, Congo, Republica Central Africană și Ciad.

Harta democrațiilor depline

democratii depline

Harta democrațiilor defecte, unde găsim și România

democratii defecte

Harta regimurilor hibrid

regimuri hibrid

Harta regimurilor autoritare

regimuri autoritare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri