The Washington Post: Prin răpirea copiilor ucraineni, rușii comit un genocid. Se estimează că 11.000 de copii au fost duși în Rusia

Data publicării:
copil trist în bratele mamei
11.000 de copii ucraineni ar fi fost luați de lângă părinți și duși în Rusia. The Washington Post: "Este un genocid". Foto: Profimedia Images

Războiul este haotic, inexplicabil și devastator pentru copiii prinși în el. Dar războiul nu este o scuză pentru a răpi copiii de la părinți și de la națiunea lor, așa cum face Rusia acum în Ucraina. Acest lucru este interzis în mod specific de Convenția Națiunilor Unite din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Transferul copiilor ucraineni în Rusia – și încercările de a le spăla creierul, eliminându-le limba și cultura – este o crimă de genocid care necesită urmărire penală, scrie The Washington Post.

Robyn Dixon și Natalia Abbakumova de la The Post au raportat, pe 24 decembrie, detaliile unei campanii ruse detestabile de a trimite copii ucraineni în orașe îndepărtate din interiorul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a emis un decret în mai, care le permite rușilor să adopte copii ucraineni, iar politica este „urmărită cu fermitate” de comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care „susțin în mod deschis dezlipirea copiilor de identitățile lor ucrainene și învăţându-i să iubească Rusia”, au raportat ei.

La început, copiii ucraineni duși în Rusia îl insultă pe liderul rus cântând imnul național ucrainean, a spus doamna Lvova-Belova jurnaliștilor, „dar apoi se transformă în dragoste pentru Rusia”.

Kremlinul s-a lăudat cu aceste deportări, fapt dovedit de numărul de fotografii și videoclipuri care apar pe site-ul său și la televiziunea de stat.

Deși numărul copiilor luați nu este clar, Daria Herasymchuk, cel mai important oficial al drepturilor copilului din Ucraina, a estimat că aproape 11.000 de copii ucraineni au fost luați de soldații ruși fără părinții lor.

Sechestrarea acestor copii pare să încalce tratatul, care urmărește să scoată în afara legii actele săvârșite „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Tratatul interzice „transferarea forțată a copiilor dintr-un grup într-un alt grup”.

Unii experți în drept internațional au susținut că convenția privind genocidul interzice, de asemenea, actele de distrugere a culturii, limbii și religiei unui grup protejat”, inclusiv pe cea a copiilor.

Faptele pe care doamna Lvova-Belova și domnul Putin le-au recunoscut despre asimilarea copiilor ucraineni în Rusia și eradicarea culturii lor oferă dovezi ale intenției de a comite genocid, așa cum este definit de tratat.

Prevederea tratatului privind genocidul a fost adoptată în umbra atrocităților naziste, inclusiv o schemă direcționată de Heinrich Himmler de a smulge copiii din Polonia și de a-i plasa în orfelinate germane sau cu familii germane pentru a fi crescuți ca germani.

Primele condamnări la procesele naziste pentru crime de război au fost pentru răpiri de copii. Procurorul Harold Neely a declarat că „nu este nicio apărare ca un răpitor să spună că și-a tratat bine victima”, menționând că „acești copii nevinovați au fost răpiți cu scopul de a fi îndoctrinați cu ideologia nazistă și crescuți ca germani „buni”. Acest lucru servește la agravarea, nu la atenuarea infracțiunii.”

Rusia, succesorul Uniunii Sovietice, este parte la convenția de genocid, dar Putin nu a arătat interes față de legile sau normele internaționale de orice fel în războiul său pentru a distruge democrația Ucrainei și poporul acesteia. El și ceilalți oficiali ruși complici la crimele de genocid împotriva copiilor ar trebui trași la răspundere, conchide Washington Post.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri