Sari la conținut

Tirada de obscenități a directorului de comunicare al lui Trump. Presa a renunțat să le mai cenzureze

Nici nu s-a instalat bine în funcție și noul director de comunicare al lui Donald Trump se află în mijlocul unui scandal monstru. Supărat din cauza unor informații publicate de The New Yorker, Anthony Scaramucci l-a sunat pe un jurnalist al publicației, iar limbajul obscen și afirmațiile scandaloase ale acestuia l-au propulsat pe prima pagină a ziarelor de astăzi.

Ryan Lizza, jurnalistul de la The New Yorker, a publicat pe Twitter o informație venită pe surse din Casa Albă, conform cărora Scaramucci lua cina cu președintele Trump, cu Prima Doamnă, cu Sean Hannity și cu fostul director executiv al Fox News, Bill Shine.

Furios că informația a ajuns în presă directorul de comunicare al Casei Albe l-a sunat pe Ryan Lizza. Ce a urmat este un discurs pe care televiziunile și publicațiile s-au chinuit să îl cenzureze, însă până la urmă au ales să îl redea ca atare, conștiente de gravitatea faptului că un om cu funcția lui Scaramucci folosește un limbaj care i-ar face de rușine și pe locuitorii cartierelor rău-famate.

Prima dată, Scaramucci a vrut să afle cine este persoana care i-a dat informația jurnalistului, iar când Lizza a refuzat să își dezvăluie sursa, Anthony Scaramucci a amenințat că va concedia toți angajații Casei Albe responsabili de comunicare: „Uite ce o să fac: o să-i elimin pe toți din echipa de comunicare și o să o luăm de la capăt. Le-am cerut ăstora să nu dea nicio informație în presă și nu se pot abține. Ești un cetățean american, iar asta este o catastrofă majoră pentru America. Așa că te întreb, ca un patriot american, să îmi spui cine ți-a dat informația”.

The New Yorker notează că, în niciun moment al conversației, Anthony Scaramucci nu a cerut ca discuția să fie „off the record”, adică să nu ajungă publică.

„Este un asistent al președintelui cel de la care ai aflat? Bine, o să concediez pe toată lumea și atunci nu ai mai protejat tu pe nimeni. Îl concediez pe unul mâine. Poimâine, mai concediez 3-4. O să ajung la persoana care ți-a dat informația. Lui Reince Priebus, dacă vrea să scurgă informați, i se va cere să demisioneze”, a răbufnit Scaramucci, supărat că jurnalistul nu a vrut să își dezvăluie sursa nici după atât de multe insistențe.

„Reince e un nenorocit de paranoic, schizofrenic, un paranoic ( “Reince is a fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac”). Urmează apoi o tiradă pe care o redăm ca atare, unele expresii fiind intraductibile: „Oh, Bill Shine is coming in. Let me leak the fucking thing and see if I can cock-block these people the way I cock-blocked Scaramucci for six months.”

Scaramucci era supărat din cauza unui material realizat de Politico, în legătură cu plata taxelor sale, pe care directorul de comunicare îl vedea ca pe un act de răzbunare al lui Priebus. „Am sunat la FBI și la Departamentul de Justiție. Mlaștina nu o să îl învingă”, a spus Scaramucci, vorbind despre el la persoana a 3-a.

„Încearcă să mi se împotrivească, dar nu o să le meargă. Nu am făcut nimic greșit, vor trebui să se ducă cu toții dracului” („I’ve done nothing wrong on my financial disclosures, so they’re going to have to go fuck themselves.”)

Scaramucci a afirmat apoi că nu își dorește să se afle în atenția media: “I’m not Steve Bannon, I’m not trying to suck my own cock. I’m not trying to build my own brand off the fucking strength of the President. I’m here to serve the country.” Scaramucci susține că nu vrea să își contruiască imaginea pe spatele puterii lui Trump și că vrea să își servească țara, făcând referire la Steve Bannon, șeful de strategie al lui Trump, care a fost adeseori în atenția presei.

Conversația s-a încheiat cu Scaramucci afirmând că are treabă de făcut: trebuia să înceapă să posteze pe Twitter, pentru a-i enerva și speria pe cei care au scurs informația.

Reacția lui Anthony Scaramucci

După apariția articolului din The New Yorker, Scaramucci s-a apărat pe Twitter spunând că „uneori folosește un limbaj colorat” și că „a făcut greșeala de a avea încredere într-un jurnalist”.

Pentru Scaramucci, faptul că informația că a luat cina cu președintele a ajuns în presă este o dovadă clară a unui complot împotriva sa, orchestrat de rivalii săi din Aripa de vest, în special Reince Priebus, chief of staff la Casa Albă. Cei doi au afirmat public că nu există niciun conflict între ei. Însă după câștigarea alegerilor, Donald Trump i-a cerut lui Scaramucci să se alăture echipei sale. Acesta și-a vândut compania pe care o conducea, SkyBridge Capital, așteptând să primească o funcție de conducere în administrația Trump. Numirii lui Scaramucci s-a opus însă Priebus. Asta până săptămâna trecută, când Trump i-a oferit lui Scaramucci funcția de director de comunicare. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, un apropiat al lui Priebus, a demisionat ca o reacția la numirea lui Scaramucci.

Pe aceeași temă