Toate băncile de stat din Turcia au renunțat oficial la sistemul rusesc de plăți Mir

Data publicării:
Carduri rusești Mir.
Carduri rusești Mir. Foto: Profimedia

Cele 3 bănci de stat din Rusia au suspendat sistemul rusesc de plăți Mir, a anunțat ministrul de Finanțe, Nureddin Nebati, citat de Reuters.

Decizia a fost luată pentru a evita represaliile anunțate de SUA pentru țările care ajută Moscova să evite sancțiunile internaționale. Mai mult, țările occidentale au devenit tot mai îngrijorate de legăturile economice dintre Turcia, membră a NATO, și Rusia.

Președintele turc Recep Erdogan a spus săptămâna trecută că Turcia trebuie să găsească o alternativă la sistemul rusesc de plăți „fie că ne place sau nu”.

Două bănci private, Isbank and Denizbank, au suspendat folosirea sistemului MIR încă de săptămâa trecută, după ce Washingtonul a extins sancțiunile și la instituțiile care folosesc sistemul rusesc Mir.

Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale pentru invazia Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU.

Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei indică o schimbare subtilă în atitudinea până acum neutră a lui Erdgan, după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, potrivit Bloomberg, citat de The Moscow Times.

Turcia este o destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și de mobilizarea pentru război anunțată de Vladimir Putin. Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale, după anexarea Crimeei.

Unele bănci din alte țări prietene cu Rusia, inclusiv Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat, de asemenea, utilizarea sistemului Mir. Doar Armenia, Belarus și Kârgâzstan mai acceptă carduri Mir.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri