Toți participanții la Adunarea Generală a ONU trebuie să arate că sunt vaccinați anti-COVID. Reacția plină de indignare a Moscovei

Data publicării:
adunare generala a ONU
Toți participanții la Adunarea Generală a ONU trebuie să arate că sunt vaccinați anti-COVID. FOTO: Profimedia Images
Din articol

Toţi liderii şi diplomaţii care participă la Adunarea Generală a ONU, de la 21 la 27 septembrie la New York, vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, conform regulilor oraşului. Această obligaţie a provocat indignarea Moscovei, care a descris-o ca "discriminatorie".

Într-o scrisoare din 9 septembrie, primăria democrată a New Yorkului l-a informat pe preşedintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, că toţi delegaţii care vor să intre în incinta Naţiunilor Unite vor trebui să prezinte dovada vaccinării. Comisarul pentru sănătate al oraşului, Dave Chokshi, a subliniat că amfiteatrul Adunării Generale este "un centru de convenţii" supus aceloraşi reguli ca majoritatea spaţiilor de activităţi interioare din New York.

Peste o sută de şefi de stat şi de guvern - printre care Joe Biden, Jair Bolsonaro, Recep Tayyip Erdogan sau Boris Johnson - şi-au anunţat dorinţa de a participa personal la Adunarea Generală a ONU.

Mai multe zeci, chiar sute de persoane, însoţesc de obicei liderii în deplasările lor, dar, din cauza pandemiei din acest an, fiecare delegaţie are impusă o limită de şapte persoane autorizate să intre în sediul ONU, dintre care doar patru vor avea acces la amfiteatrul Adunării Generale. Nu a fost permisă acreditarea niciunui jurnalist. 

Anul trecut, sesiunea anuală a Adunării s-a desfăşurat online, fără ca vreun lider să vină la New York. Cei care nu vor veni anul acesta îşi vor ţine discursul printr-un mesaj video înregistrat dinainte.

Sediul ONU urmează să găzduiască, de asemenea, mai multe întâlniri bilaterale, deşi Statele Unite au încurajat participanţii să le organizeze în afara sediului Naţiunilor Unite.

Mesajul primăriei din New York a mai reamintit că masca este obligatorie în transportul public din statul New York şi că oraşul încurajează "cu fermitate" purtarea acesteia în toate spaţiile interioare.

Potrivit scrisorii, delegaţilor li se va cere, de asemenea, "să prezinte dovada vaccinării înainte de a putea mânca, bea sau face exerciţii fizice în incinta ONU şi pentru a participa la toate activităţile de divertisment şi recreere din New York".

Reacției Rusiei

Această obligaţie a provocat o reacţie furioasă din partea Moscovei. Într-o scrisoare datată miercuri şi adresată preşedintelui Adunării Generale, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, s-a arătat "foarte surprins şi dezamăgit" că Abdulla Shahid a sprijinit o astfel de măsură, pe care o consideră "în mod clar discriminatorie".

"A împiedica accesul delegaţilor din ţările independente la sala Adunării Generale sau în alte spaţii din sediul Naţiunilor Unite ar reprezenta o încălcare clară a Cartei ONU", a adăugat el în această scrisoare obţinută de AFP, scrie Agerpres. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...