Trei membri importanți ai familiei regale saudite, inclusiv fratele regelui, au fost arestați din motive misterioase

Data actualizării: Data publicării:
Prințul moștenitor Mohammed bin Salman
Prințul moștenitor Mohammed bin Salman Foto: Bandar AL-JALOUD / AFP / Profimedia Images

Trei membri de rang înalt ai familiei regale saudite, inclusiv fratele regelui, au fost arestati din motive care rămân învăluite în mister. Doi dintre arestați sunt considerați a fi printre cele mai influente personalități ale regatului. Această acțiune este văzută ca un semn de reconsolidare a puterii prințului moștenitor Mohammed bin Salman, după ce acesta a trebuit să stea o perioadă deoparte, cel puțin formal, ca urmare a scandalului uciderii ziaristului Jamal Khashoggi. 

Cei trei membri ai familiei regale ar fi fost arestați vineri. Ei sunt fratele mai mic al regelui, prințul Ahmed bin Abdulaziz, fostul prinț moștenitor Mohammed bin Nayef, și un văr al regelui, prințul Nawaf bin Nayef.

Mohammed bin Nayef a fost ministru de interne până când a fost dat la o parte și plasat în arest la domiciliu de Mohammed bin Salman, în 2017. El era considerat un partener apropiat și de încredere al serviciilor de informații americane.

Prințul Ahmed bin Abdulaziz, în vârstă de 78 de ani, este singurul frate în viață al regelui. În 2018, la Londra, el a făcut unele comentarii percepute drepte critice la adresa prințului moștenitor, dar apoi a spus că a fost înțeles greșit. 

Ambii sunt potențiali rivali ai prințului moștenitor, în vârstă de 34 de ani, care este primul în linia succesiunii la tron. 

La domiciliile celor trei membri ai familiei regale și-au făcut apariția mascați, care au făcut percheziții, a scris The Wall Street Journal, citat de BBC.

Cine este prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Figură controversată, Mohammed bin Salman este considerat conducătorul de facto al regatului, după ce tatăl său l-a numit în 2016 prinț moștenitor.

În 2016, imediat după numirea sa ca prinț moștenitor, Mohammed bin Salman fusese bine privit pe plan internațional, după ce a promis că va face o serie de reforme economice și sociale într-o țară profund conservatoare.  Totuși, ulterior a fost implicat într-o serie de scandaluri.

În 2017, zeci de membri ai familiei regale saudite, miniștri și oameni de afaceri au fost închiși în hotelul Ritz-Carlton din Riad, la ordinul prințului moștenitor, care a ordonat arestarea lor. Au fost ulterior eliberați în schimbul unor sume consistente de bani.

Apoi s-a spus despre Mohammed bin Salman că ar fi ordonat uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în ambasada saudită din Istanbul, în 2018, un caz care a făcut multe valuri.  Potrivit unor informaţii de presă, CIA crede că asasinatul probabil a fost comandat de către prinţul moştenitor.  Însă, deloc surprinzător, în procedura lansată în justiţia saudită, acuzarea l-a dezvinovăţit pe prinţul moştenitor şi a inculpat 20 de persoane, cerând pedeapsa cu moartea împotriva a cinci dintre aceşti bărbaţi.

Prințul Mohammed bin Salman a fost criticat și pentru conflictul din Yemen, unde saudiții sprijină forțele proguvernamentale, dar și pentru tratamentul aspru rezervat activistelor pentru drepturile femeilor, în ciuda faptului că a ridicat unele restricții, dând de pildă femeilor dreptul de a șofa. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri