Trump a negat că a permis ofensiva Turciei în Siria, dar consideră PKK ameninţare mai mare decât SI

Data publicării:
donald trump
Donald Trump. Foto: Getty Images

Preşedintele SUA, Donald Trump, a negat, miercuri seară, că i-a oferit omologului din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, aprobarea de a lansa operaţiunea din Siria, dar a apreciat că grupul separatist Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este un pericol mai mare decât reţeaua teroristă Stat Islamic.

„Decizia preşedintelui Erdogan nu m-a surprins, deoarece voia să facă acest lucru de mult timp. A acumulat de mult timp trupe la frontiera cu Siria”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

„Nu i-am dat eu undă verde, a fost exact invers. Când spuneţi că i-am dat eu undă verde este o minciună”, a susţinut Donald Trump, citat de cotidianul Le Figaro şi de Agenţia France-Presse.

Citiți și: 
Trump, ironic în timp ce sunt uciși oameni nevinovați: Siria să lupte cu Turcia, au mult nisip cu care să se joace

„PKK, care face parte din grupurile kurde după cum ştiţi, probabil este mai rău în materie de terorism şi este o ameninţare teroristă mai mare din multe puncte de vedere decât reţeaua teroristă Stat Islamic”, a subliniat Donald Trump.

Armata turcă a lansat pe 9 octombrie operaţiuni în nord-estul Siriei, vizând grupuri insurgente kurde despre care Ankara susţine că au legături cu organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru că a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze operaţiunea militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri