Trump, mesaj pentru China şi Coreea de Nord: Japonia este o națiune războinică. Veţi avea o problemă foarte curând

Data actualizării: Data publicării:
racheta coreea de nord

Liderul de la Casa Albă avertizează Beijingul şi Phenianul că Japonia este o „națiune războinică„ şi ar putea lua lucrurile în propriile mâini dacă dosarul nuclear nord-corean nu va fi rezolvat, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Declarațiile lui Trump au loc înaintea începerii, vineri, a primei sale vizite în Asia în calitate de șef de stat, un turneu lung și delicat, dominat de problema amenințării nucleare nord-coreene. Acest turneu cuprinde vizite în Japonia, Coreea de Sud și China.

Japonia este o națiune războinică și spun Chinei și spun oricui altcuiva ascultă (...) veți avea o problemă foarte curând cu Japonia dacă veți lăsa asta să continue cu Coreea de Nord”, a declarat joi Trump pentru Fox News.

El a adăugat totuși că președintele chinez Xi Jinping a fost „mai degrabă formidabil” cu privire la Coreea de Nord. Potrivit lui, „China ne ajută”.

După reproșul făcut de Trump pentru presupusa sa inactivitate față de Phenian, China a aplicat sancțiuni economice severe decise în septembrie de ONU și relațiile par să se încălzească între președinții chinezi și american.

În iulie, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice intercontinentale capabile teoretic să lovească teritoriul SUA. Alte două rachete au survolat nordul Japoniei, iar Phenianul a procedat în septembrie la cel de-al șaselea său test nuclear, de departe cel mai avansat până în prezent.

Trump agită amenințarea unei acțiuni japoneze împotriva Coreei de Nord în condițiile în care premierul nipon Shinzo Abe dorește să amendeze Constituția pacifistă, dictată în 1947 de SUA după predarea Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menționa în mod clar existența unei armate naționale.

Liderul de la Casa Albă amenințase să dezlănțuie "focul și mânia" asupra Phenianului, catalogându-l drept „omul-rachetă” pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un în septembrie. E „ramolit”, a replicat Kim Jong-Un.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri