Trump s-a lăudat că i-a "salvat pielea" prinţului moştenitor saudit, considerat responsabil de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Data publicării:
Jurnalistul saudit dispărut, Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, împreună cu logodnica sa

Donald Trump s-a lăudat că i-a ''salvat pielea'' prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, acuzat de Congresul SUA că este responsabil pentru asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit unor noi extrase din interviuri acordate de preşedintele Statelor Unite jurnalistului Bob Woodward, scrie Agerpres.

''I-am salvat pielea'', declara la 22 ianuarie miliardarul republican jurnalistului Woodward, care îşi publică marţi noua sa carte ''Furia''.

''Am reuşit să fac în aşa fel încât Congresul să-l lase în pace. Am reuşit să-i opresc'', a adăugat el, potrivit unor extrase difuzate joi de site-ul Business Insider.

Senatorii SUA, inclusiv tabăra republicană a preşedintelui, l-au considerat oficial pe prinţ ''responsabil'' pentru asasinat. Dar Donald Trump l-a susţinut întotdeauna.

Când Bob Woodward l-a întrebat despre această crimă, preşedintele Statelor Unite a încercat mai întâi să creeze o diversiune."Da, dar Iranul ucide 36 de oameni pe zi, deci ...", a spus el, potrivit extraselor.

Presat de interlocutorul său, el a insistat în cele din urmă asupra negărilor lui ''MBS''. El va spune întotdeauna că nu a făcut-o'', a subliniat Trump. ''Le spune tuturor şi, sincer, mă bucur că spune asta'', ''nu a spus niciodată că a făcut-o'', a afirmat de asemenea preşedintele american.

''Credeţi că a făcut-o?'', l-a întrebat jurnalistul pe Trump. ''Nu, el spune că nu a făcut-o'', a răspuns acesta. ''Ştiu, dar chiar îl credeţi?'', a insistat jurnalistul.

''El spune foarte ferm că nu a făcut-o'', a tranşat preşedintele SUA, înainte de a sublinia încă o dată că Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pe produse americane pentru a justifica importanţa menţinerii acestui aliat.

Luni, într-un verdict final, un tribunal saudit a anulat cele cinci condamnări la moarte pronunţate în cazul acestui asasinat şi a condamnat opt acuzaţi neidentificaţi la pedepse cuprinse între şapte şi 20 de ani de închisoare.

Colaborator al Washington Post şi critic al regimului saudit după ce mai întâi a fost apropiat de acesta, Jamal Khashoggi a fost asasinat şi corpul său tăiat în bucăţi în octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde s-a deplasat pentru a ridica un document.

El era în vârstă de 59 de ani la momentul morţii sale şi rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

Această crimă a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman sau "MBS", desemnat de responsabili turci şi americani drept comanditarul asasinatului.

După ce iniţial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a recunoscut în cele din urmă că acesta a fost comis de agenţi saudiţi care ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine din partea conducătorilor.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri