Donald Trump a declarat, joi, în cadrul întâlnirii sale cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, că are influență asupra Rusiei, dar că nu vrea să o folosească pentru moment, potrivit The Guardian.
Întrebat despre influența sa sau pârghiile pe care le are în discuțiile cu rușii, Donald Trump a insistat că „are o pârghie”, dar nu vrea să vorbească despre aceasta, deoarece „vorbim cu el și, pe baza declarațiilor pe care le-a făcut astăzi, acestea au fost destul de pozitive”.
„Sper că și Rusia va fi de acord cu înțelegerea. ...
Nu cred că se vor întoarce să atace din nou. Cred cu adevărat că dacă am avea ... dacă am obține un tratat de pace, un tratat de încetare a focului, cred că va duce la pace, va duce într-adevăr la pace.
Nu cred că cineva vrea să se întoarcă [la împușcături]. ...
Și cred că dacă, dacă președintele Putin este de acord și acceptă o încetare a focului, cred că vom ... fi într-o formă foarte bună pentru a obține acest lucru”, a declarat președintele SUA.
Trump a reiterat că a sporit sprijinul SUA pentru Ucraina și a „oprit” gazoductul Nord Stream 2.
Vladimir Putin a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună cu președintele belarus Aleksandr Lukaşenko, că Rusia este de acord cu propunerea de încetare a ostilităților, dar aceasta ar trebui să ducă la o „pace durabilă”.
O încetare temporară a focului ar oferi Ucrainei un „respiro”, declara Kremlinul, argumentând refuzul său de a accepta un armistiţiu. Iuri Uşakov, consilierul lui Vladimir Putin pentru politică externă, a declarat joi la televiziunea de stat că Moscova doreşte un acord pe termen lung care să ţină cont de interesele sale.
O delegaţie americană a sosit joi la Moscova pentru a informa despre rezultatele discuţiilor purtate în Arabia Saudită cu Ucraina, în încercarea preşedintelui Donald Trump de a face pace între Rusia şi Ucraina, după un război care durează de mai bine de trei ani.
De asemenea, Moscova a anunţat joi că a recucerit oraşul-cheie Sudja din Kursk, regiunea rusă unde forţele ucrainene au surprins anul trecut printr-o ofensivă menită să-i dea o pârghie pentru schimburi teritoriale în eventuale negocieri ulterioare de pace. Rusia este însă pe cale să alunge forţele ucrainene din regiune, iar liderul rus Vladimir Putin chiar ar fi vizitat, miercuri, frontul de acolo.
În urma discuțiilor dintre delegațiile ucraineană și americană de la Jeddah, Ucraina a fost de acord să accepte o propunere a SUA pentru o încetare imediată a focului de 30 de zile și să ia măsuri pentru restabilirea unei păci durabile după invazia Rusiei, potrivit unei declarații comune a delegațiilor.
Editor : A.C.