Trump va găzdui summitul G7 la una dintre staţiunile personale deşi Constituţia i-o interzice

Data publicării:
Donald Trump zâmbeşte cu ochii închişi
Foto: Getty Images

Şeful de cabinet interimar de la Casa Albă, Mick Mulvaney a anunţat în timpul unei conferinţe de presă că summitul G7 din 2020 se va desfăşura la staţiunea de golf a lui Trump din Doral, Florida, fapt ce îl pune pe preşedintele SUA într-un evident conflict de interese, relatează CNN.

E nemaivăzut ca un preşedinte să organizeze un summit internaţional la unul dintre staţiunile pe care le deţine, însă în epoca Trump, astfel de lucruri au început să fie la ordinea zilei.

„Am folosit acelaşi set de criterii pe care le-au folosit şi administraţiile anterioare”, a declarat şeful de cabinet interimar al lui Donald Trump, întrebat cum de a fost aleasă tocmai o staţiune care îi aparţine preşedintelui american şi familiei sale.

În acest moment, se pune problema cât de mult va câştiga Donald Trump financiar din faptul că acest summit major va avea loc la staţiunea sa. În trecut, preşedintele SUA a mai fost criticat pentru că a adus lideri străini în vizite oficiale la cluburile şi staţiunile sale. Preşedintele Chinei Xi Jinping, de exemplu, a fost invitat pentru discuţii la clubul de golf al lui Trump de la Mar-A-Lago, în Florida.

Trump este cercetat la nivelul Congresului în cadrul procedurii de punere sub acuzare inclusiv pentru astfel de acuzaţii de corupţie - anumite grupuri, inclusiv un guvern străin, ar fi încercat să intre în graţiile preşedintelui american prin rezervarea şi plătirea unor camere la hotelurile care îi aparţin, fără să stea vreodată acolo.

Constituţia americană interzice explicit preşedintelui în exerciţiu să profite de pe urma funcţiei sale pentru a obţine avantaje de la guverne străine sau să primească alţi bani în afară de salariul său anual din partea altor organizaţii ale guvernului american. De asemenea, oficialilor americani le este interzis să primească onorarii sau cadouri din partea unor şefi de stat străini.

Mick Mulvaney şi-a apărat şeful spunând că Trump nu va profita de pe urma summitul „sub nicio formă” şi argumentând că „brandul «Trump» este deja suficient de puternic încât nu are nevoie să profite de pe urma summitului”.

Îngrijorările vin numai din cauza faptului că Trump se foloseşte de funcţia prezidenţială pentru a face profit, ci şi dintr-un alt motiv mult mai important – faptul că preşedintele american ar putea să primească bani de la oficiali străini prin staţiunile pe care le deţine este într-un direct conflict cu Constituţia americană.

Găzduirea summitului G7 de către Trump însuşi la staţiunea din Doral încalcă două clauze separate la constituţiei – cea care spune că preşedintelui îi este interzis să primească alte onorarii decât salariul său din partea organizaţiilor guvernului american dau şi cea care îi interzice să primească bani, onorarii sau alt fel de cadouri de la şefi de stat străini. Mai mult decât atât, este pentru prima oară în istoria Statelor Unite când nişte guverne străine trebuie să vină să îl plătească pe preşedintele în funcţie pentru a lua parte la discuţii cu guvernul american”, a eclarat Jerry Nadler, şeful comitetului pentru probleme juridice al Camerei Reprezentanţilor.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri