Video „Tu nu a trebuit să faci o asemenea alegere”. Replica purtătoarei de cuvânt a lui Biden la o întrebare a unui reporter despre avorturi

Data actualizării: Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, sustine o declaratie de presa
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Foto: Profimedia Images

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, i-a dat o replică dură unui jurnalist care a întrebat-o în legătură cu sprijinul președintelui Joe Biden pentru avorturi, după ce acesta a condamnat decizia Curții Supreme a SUA de a nu bloca o lege radicală din Texas care interzice avorturile după șase săptămâni de sarcină.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


„Este corpul femeii și este alegerea ei. Știu că tu nu a trebuit să faci o asemenea alegere și nici nu ai fost vreodată însărcinat ”, a spus Psaki, potrivit The Guardian.

Ea a adăugat că Biden crede că dreptul unei femei de a alege trebuie respectat.

Dialogul are loc după ce una dintre cele mai restrictive legi din SUA, care interzice avorturile încă de la șase săptămâni de sarcină, a intrat în vigoare la miezul nopții în statul Texas. Curtea Supremă a SUA a respins cererea de a bloca acest act normativ, ceea ce dă o lovitură majoră drepturilor la avort.

Majoritatea avorturilor devin ilegale - chiar şi în cazurile de incest sau de viol - în acest stat conservator din sud, unde, conform organizaţiilor de planificare familială, peste 85% dintre avorturi sunt practicate după a şasea săptămână de sarcină.

Fapt unic, legea intrată în vigoare în Texas le încredinţează exclusiv cetăţenilor misiunea de a o face respectată, dându-le posibilitatea să dea în judecată orice persoană sau organizaţie care le-ar ajuta pe femei să avorteze dincolo de acest termen.

Biden a criticat joi decizia Curţii Supreme a SUA, spunând că este „un atac fără precedent la adresa drepturilor constituţionale ale femeilor”.

Decizia înaltei instanţe, luată în cursul nopţii, „provoacă un haos neconstituţional” şi „insultă statul de drept”, a spus Biden într-un comunicat citat de Agerpres.

„Impactul deciziei de noaptea trecută va fi imediat şi cere un răspuns imediat”, a subliniat el, cerând ca administraţia sa să găsească „măsuri pentru a garanta că femeile din Texas au acces la avorturi în securitate şi legalitate” şi pentru a proteja clinicile şi medicii de potenţiale procese.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri