Turcia, amenințări după ce Suedia a refuzat să extrădeze un jurnalist la cererea lui Erdogan: „Nu vrem să mai auzim vorbe”

Data publicării:
Erdogan sfidează ameninţările americane cu sancţiuni după ce Turcia a testat rachete antiaeriene ruseşti S-400
Recep Tayyip Erdogan. Foto: GettyImages

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, denunţă o „măsură foarte negativă” din partea Suediei, după ce Curtea Supremă de la Stockholm a respins solicitarea Ankarei de extrădare a jurnalistului Bülent Kenes. Extrădarea jurnalistului fusese cerută personal de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara a cerut expulzarea unui număr de opozanţi pentru a da undă verde aderării Suediei şi Finlandei la NATO.

„Respingerea cererii noastre de extrădare a lui Bülent Kenes este o măsură foarte negativă. Participanţii la puci trebuie extrădaţi în Turcia”, a declarat Mevlut Cavusoglu marți, făcând referire la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

„Nu vrem să mai auzim vorbe din partea Suediei sau a Finlandei, ceea ce vrem sunt măsuri concrete”, a mai subliniat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul turc a anunţat, de altfel, vizita joi la Ankara a omologului său suedez, Tobias Billstrom.

Suedia a expulzat la începutul lui decembrie un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia şi aliaţii săi occidentali îl consideră mişcare teroristă.

Această expulzare a fost considerată de Ankara drept un „început”.

„Dacă ei credeau că după (această expulzare) vom renunţa la cererile noastre, nu era realist”, a mai afirmat Cavusoglu marţi.

Luni, Curtea Supremă suedeză, abilitată să judece recursurile contra extrădărilor, a reţinut „mai multe obstacole” în calea predării fostului redactor-şef al cotidianului Zaman către autorităţile turce.

Bülent Kenes este acuzat de Ankara de complicitate la tentativa de lovitură de stat din 2016 şi de apartenenţă la mişcarea gülenistă.

Turcia şi Ungaria sunt singurele două state din NATO care nu au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri