Turcia discută cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exportul de cereale. Oficial turc: Negocierile sunt în desfăşurare

Data publicării:
nave cu cereale in sevastopol imagini satelit
Mai multe imagini din satelit realizate de Maxar in portul Sevastopol surprind mai multe nave rusești care sunt încărcate cu cereale ucrainene. FOTO CNN

Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate.

Declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene de la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia şi Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la creşterea crizei alimentare pe plan mondial.

„Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene. Dacă va fi deschis un coridor din Turcia, cerealele ar putea ajunge în ţările în care este atât de mare nevoie. Negocierile sunt încă în desfăşurare”, a afirmat un oficial turc citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Miercuri, viceministrul rus al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri