Un politician german l-a făcut pe Erdogan „un mic șobolan de canalizare”. Ambasadorul Germaniei, convocat de MAE al Turciei

Data actualizării: Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan presents statements after the Cabinet meeting in Ankara, Ankara, Istanbul, Turkey - 26 Sep 2022
Un politician german l-a asemănat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu un „mic șobolan de canalizare”. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Turciei l-a convocat marți pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta față de declarațiile făcute de către un politician german care l-a asemănat pe președintele turc Tayyip Erdogan cu un „mic șobolan de canalizare”, transmite Reuters.

„Condamnăm în cei mai duri termeni declarațiile jignitoare făcute de Wolfgang Kubicki, viceliderul Parlamentului Federal al Germaniei, despre președintele nostru (Erdogan) într-un discurs în timpul campaniei pentru alegerile statului Saxonia Inferioară”, a spus, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al ministerului turc de externe, Tanju Bilgic.

„(Kubicki) este complet lipsit de moralitate și responsabilitate politică”, a spus Bilgic, adăugând că astfel de „declarații indecente în mod esențial oferă o idee despre nivelul politic și moral al lui Kubicki și relevă vulgaritatea sa”.

Contactat de Reuters, Kubicki a confirmat că a făcut acele comentarii în timpul unui miting electoral în vreme ce încerca să atragă atenția asupra unei creșteri a numărului de imigranți ilegali care se mișcă din Turcia de-a lungul așa-zisei rute balcanice către Germania.

„Un șobolan de canalizare este o creatură mică, drăguță, însă în același timp isteață și vicleană, care apare și în poveștile pentru copii”, a spus Kubicki, care s-a referit la popularul film animat „Ratatouille” ca exemplu.

Kubicki, un legiuitor al Partidului Democrație Liberă care susține afacerile, una dintre formațiunile din coaliția de guvernare germană, a spus că Erdogan a făcut o mișcare bună pentru Turcia atunci când a fost de acord în 2015 să limiteze numărul refugiaților care intră în UE.

„Însă în același timp trebuie să precizăm că valul de refugiați de-a lungul rutei balcanice (din Turcia) este din nou în creștere, ceea ce este o provocare pentru politica germană externă și internă”, a spus el.

Turcia este stat candidat pentru aderarea la UE, însă negocierile au stagnat de mult timp în contextul dezacordurilor într-o serie de probleme, inclusiv reputația Ankarăi privind drepturile omului, migrația și geopolitica.

Insultarea președintelui este un delict penal în Turcia, unde Erdogan și partidul său de guvernământ AK au deținut puterea în ultimele două decenii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri