Turcia investighează dacă nava rusească reținută în Marea Neagră transportă cereale furate din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
ZHIBEK_ZHOLY
Foto: Marine Traffic

Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei sale la Marea Neagră şi investighează acuzaţiile ucrainene potrivit cărora aceasta transportă cereale furate, a declarat luni un responsabil turc de rang înalt, relatează Reuters.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat, duminică, că nava Zhibek Zholy a fost reţinută de autorităţile vamale turce. Ucraina a solicitat anterior Ankarei să reţină nava, potrivit unor documente oficiale consultate de Reuters.

Kievul a acuzat Moscova că fură cereale din teritoriile pe care forţele ruse le-au ocupat de la începutul invaziei din februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia a furat cereale ucrainene.

„La cerere, nava cu numele Zhibek Zholy a fost oprită în largul portului Karasu”, a declarat oficialul turc. „Acuzaţiile sunt investigate cu minuţiozitate. Nu scrie pe cereale cui aparţin”, a adăugat el.

El a precizat că Turcia este în contact cu Rusia, ONU şi terţe părţi pentru elucidarea chestiunii, conform Agerpres.

Duminică, reporterii Reuters au văzut nava ancorată la circa 1 km de ţărm în afara portului Karasu, în provincia Sakarya din nord-vestul ţării. La momentul respectiv nu erau semne evidente de mişcare la bordul navei sau în apropiere.

Ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar a declarat la televiziunea naţională ucraineană că soarta navei va fi decisă la o întâlnire a investigatorilor de luni şi că Ucraina speră că cerealele vor fi confiscate.

Un oficial din MAE ucrainean, citând informaţii furnizate de administraţia maritimă a ţării, a declarat vineri pentru Reuters că Zhibek Zholy a încărcat circa 4.500 de tone de cereale de la Berdiansk, un port ocupat de ruşi din sudul Ucrainei.

Potrivit site-ului MarineTraffic, Zhibek Zholy a venit din portul rusesc Novorossiisk, scrie dpa.

Evgheni Baliţki, şeful administraţiei numite de Moscova în regiunea ocupată Zaporojie, a scris însă pe Telegram că nava a părăsit portul ucrainean Berdiansk joi.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri